16 Disember 2009

SELAMAT TAHUN BARU 1431H

Assalamualaikum w.b.t. Selamat menyambut Tahun Baru 1431 Hijriah buat semua ahli keluarga, sahabat-sahabat dan seluruh muslimin & muslimat. Semoga Allah swt memberkati usia kita sepanjang tahun yang bakal berlalu dan memberi cahaya petunjuk untuk kita melewati perjalanan di tahun yang baru. InsyaAllah. Ameen.

13 Disember 2009

Catatan Kembara Kemboja 2009 Siri II


Hari ketiga berada di Phnom Penh, bagai terasa sudah berada lama di sini. Pagi itu kami menaiki tuk-tuk untuk ke Phnom Penh dari rumah Suhaimi di kilometer 8. Memang best naik tuk-tuk di pagi hari. Dapat menghirup udara pagi dan melihat suasana kehidupan masyarakat di sini di waktu pagi. Walaupun masih di awal hari, namun jalan raya agak sibuk dengan pelbagai kenderaan terutamanya motosikal. Ramai penduduk di sini yang menggunakan motosikal sebagai kenderaan mereka. Difahamkan peraturan memakai topi keledar baru saja dikuatkuasakan tahun ini. Ramai yang sudah memakai topi keledar berbanding ketika kami ke sini setahun lalu. Sampai di Phnom Penh kami terus ke Halal Restaurant untuk menikmati sarapan pagi bersama-sama rombingan Kembara Korban yang suda pn menanti di situ. Pagi itu kami meng'order' bihun sup ala kemboja yang dipanggil kuey tiow disitu. Rasanya mmm.. not bad.


Naik tuk-tuk

Sarapan Kuey tiow; Bihun sup ala Kemboja..

Selesai bersarapan, kami semua berjalan kaki ke pinggir Sungai Tonle Sap. Program seterusnya memang best; menaiki bot menyusuri Sungai Tonle Sap! Kami bersama krew-krew Ez Qurban dan peserta Kembara Korban dipecahkan kepada dua kumpulan untuk menaiki dua buah bot yang berasingan. Maklumlah ramai, satu bot tak cukup. Perjalanan menyusuri Sungai Tonle Sap memang mengasyikkan. Dari tengah sungai kami dapat melihat suasana bandar Phnom Penh dari sudut pandang yang berbeza. Di pertemuan Sungai Tonle Sap dan Sungai Mekong, kami dapat melihat sebuah kampung nelayan. Keluasan pertemuan 2 sungai itu memang besar. Tak pernah lagi melihat sungai sebesar itu di Malaysia. Si situ kami dapat menyaksikan nelayan-nelayan yang sedang menebar jala mencari rezeki di sungai ini. Rata-rata nelayan yang kami lihat mencari ikan bersama-sama isteri dan anak-anak. Malah difahamkan ada yang memang tinggal di atas perahu bersama keluarga tak kira siang ataupun malam. Perjalanan menyusuri sungai Tonle Sap berakhir dengan kepuasan yang tergambar di wajah semua. Satu pengalaman baru yang sukar dilupakan. Tapi yang sedihnya, bateri kamera dah 'kong'. Terlupa nak charge semalam. Terpaksalah menumpang kamera orang.


Tebing sungai Tonle Sap

"Yeye, seronoknya naik bot!" Ustaz Erwan Ikim fm (baju oren)

Berlatarkan bandar Phnom Penh dari tengah sungai Tonle Sap


Atas bot menyusuri Sungai Tonle Sap. Pic credit to Ashraf

Seterusnya sekali lagi kami ke Central Market atau Psar Thmey untuk memberi peluang kepada peserta-peserta Kembara Korban membeli belah untuk kali terakhir sebelum berangkat pulang pada petangnya. Saya sekadar meninjau-ninjau barang-barang yang ada di situ kerana saya dan Devotees masih ada masa sehari lagi di Phnom Penh. Menjelang tengahari kami bergerak enaiki tuk-tuk menuju ke sebuah restoran City Cat untuk makan tengahari bersama-sama semua ahli rombongan Kembara Korban. Makan tengahari kali ni memang special dan memang menyelerakan. Maklumlah perut dah lapar lepas penat berjalan-jalan. Selepas makan, kami bersalam-salaman dengan semua anggota rombongan yang akan terus ke airport untuk berlepas pulang ke tanah air. Sementara itu, kami pula menaiki tuk-tuk untuk kembali ke rumah Suhaimi untuk berkemas-kemas sebelum check in di Hotel New York, penginapan untuk malam terakhir kami di sini.


Psar Thmey aka Central Market

Petang itu selepas check in hotel, kami bebas merancang agenda kami sendiri. Setelah semua setuju, kami bergerak ke Tuol Tom Pong atau Russian Market untuk melihat apa-apa yang boleh dibeli untuk dibawa balik ke Malaysia. Pasar ini memang besar dan macam-macam ada di situ. Pakaian, kain, makanan, barang-barang basah, cenderahati dan banyak lagi. CD dan DVD cetak rompak pun banyak. Nasib baik takde KPDNKK kat sini. Setelah puas meninjau-ninjau barang-barang di dalam pasar ini, masing-masing pun dah pegang beberapa beg plastik. Saya sempat membeli kain pasang untuk mak, baju kemboja untuk ayah dan beberapa souvenir untuk kawan-kawan. Bolehlah dibawa balik sebagai buah tangan.

Penat berjalan, petang itu kami berehat di hotel saja. Tambahan pula dengan cuaca yang agak panas, memang nikmat berehat di bilik yang berhawa dingin. Petang itu saat berpisah dengan Suhaimi pun tiba. Dia terpaksa pulang awal untuk persiapan ke kuliah pada keesokan hari. Sedih berpisah dengan Suhaimi, tak tahu bila dapat bertemu kembali. Selepas solat maghrib, kami makan malam di sebuah restoran halal berdekatan tasik Boeng Kak. Tapi hari dah malam, tak dapat nak tengok tasik tu. Malam itu saya order nasi goreng 'loklak'. 'Loklak' tu daging ayam yang dimasak dengan resipi Kemboja. Tak tau nak explain macam mana. Yang penting rasanya boleh tahan, sedap... Selepas makan kami bersiar-siar di sebuah pasar malam yang memang meriah dan ramai orang. Pasar malam tu lebih kurang kat Malaysia, ada jual makanan, pakaian dan banyak lagi. Kami sempat ke dataran sungai Tonle Sap yang berhampiran untuk bergambar dan melihat suasana malam di situ. Ramai yang sedang bersantai di tepi sungai bersama kawan-kawan dan keluarga. Puas bergambar, kami pun balik hotel untuk tidur. zzz...

Hari terakhir di Phnom Penh, kami bersarapan di Mamak's Corner, sebuah restoran halal milik rakyat Malaysia. Kalau dah kedai mamak apa lagi, roti canai la. Restoran ini menyediakan makanan-makanan Malaysia. Kalau orang Malaysia yang rindu makanan Malaysia, boleh lah datang ke sini. Baru 4 hari kat sini dah rindu makanan Malaysia ke? Hehe.. Lepas makan, sekali lagi kami ke Central Market untuk shopping buat kali terakhir. Orang kata, shop till you drop. hehe.. Macam-macam jugak barang yang dibeli pagi itu, siap ada yang beli beg baru untuk isi barang-barang yang dibeli di sini.

Lepas semua dah puas membeli belah, kami pulang ke hotel dengan berjalan kaki. Saja je nak cuba berjalan di tengah bandar Phnom Penh. Lagipun orang kata hotel tempat kami tinggal tu tak jauh dari Central Market. Walaupun pada mulanya tersesat sikit, tapi akhirnya kami sampai jugak di Hotel New York walaupun jalan tak berapa sure. Berpeluh jugaklah nak sampai. Kami berkemas-kemas untuk check out dari hotel untuk ke airport. Sebelum ke airport kami singgah sebentar di sebuah restoran halal untuk makan tengahari.

Pengembaraan kami di Kemboja berakhir bila penerbangan kami berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Phnom Penh kira-kira jam 6.30 petang waktu Malaysia. Alhamdulillah, pengalaman kali ini lebih bermakna dan pasti tidak akan dilupakan. InsyaAllah panjang umur ada rezeki kami kembali lagi ke bumi Kemboja. Terima kasih tak terhingga kepada Ez Qurban dan semua krew2 nya.

12 Disember 2009

Keindahan panorama Sungai Mekong

Foto-foto berikut diambil di waktu pagi selepas waktu subuh. Panorama indah Sungai Mekong ini dirakam di kampung Chrouy Meterei Kemboja. It's amazing! SubhanAllah!





07 Disember 2009

Catatan Kembara Kemboja 2009 Siri I

Penat masih terasa. Baru saja balik dari Langkawi semalam selepas habis tugasan di Lima 2009. Sebelum itu, pada 26 hingga 30 Oktober 2009 saya dan rakan-rakan Devotees berada di Phnom Penh Kemboja untuk menjayakan persembahan khas sempena Hari Raya Eidul Adha. Kembara ke bumi Kemboja kali ini lebih bermakna kerana turut disertai rombongan Kembara Korban anjuran IKIM FM dan EZ Qurban.

Pada 26 Oktober, kami berlepas ke Kemboja kira-kira hampir jam 4 petang dari LCCT menaiki penerbangan Air Asia. Tiba di Phnom Penh 1 jam 45 minit kemudian disambut oleh bos Ez Qurban, Ustaz Azhar. Rasa bersyukur kerana masih diberi peluang menjejakkan kaki untuk kali ketiga di situ. Kami terus menaiki bas mini untuk ke Chrouy Meteri, sebuah perkampungan Islam di pinggir Sungai Mekong. Perjalanan mengambil masa kira-kira sejam dan kami sampai di saat waktu solat Isyak sudah pun tiba. Gembira dapat berjumpa lagi dengan saudara Rozali, sahabat kemboja yang sudah setahun tidak bertemu. Perut sudah berbunyi minta diisi. Alhamdulillah kami tiba dengan langkah kanan ketika orang kampung dan rombongan Kembara Korban sedang menjamu makan malam. Kami dihidangkan dengan nasi dan lauk pauk yang dimasak oleh orang-orang kampung. Rasa lapar membuatkan semuanya nampak berselera. Ustaz Erwan IKIM FM juga turut serta dalam rombongan Kembara Korban. Sempat juga berborak-borak bersama Ustaz Erwan usai makan malam yang diakhiri dengan minuman air kelapa. Selepas makan, kami bersama krew Ez Qurban dan IKIM FM sempat berbincang ringkas mengenai persembahan yang akan berlangsung keesokan harinya. Setelah selesai kami terus ke masjid kampung untuk solat dan bermalam di situ.

Di LCCT selepas check in

Bumi Kemboja dari atas

Di Phnom Penh International Airport selepas tiba

Keesokan harinya, setelah solat subuh kami dihidangkan dengan panorama pagi Sungai Mekong yang sangat indah dan mempesona. Terpana melihat jalur-jalur cahaya fajar yang menakjubkan melatari ketenangan arus sungai Mekong yang menjadi sumber rezeki penduduk kampung. Sungguh hebat ciptaan Allah. SubhanAllah. Saya terpaku di tebing sungai sehingga matahari memancarkan cahayanya. Foto-fotonya saya akan upload dalam post khas nanti. Sarapan kami pada pagi itu roti perancis cicah kari daging. Hmm.. sungguh menyelerakan walaupun roti agak keras. Ustaz Erwan pun makan banyak pagi tu. Selepas sarapan kami sempat menyaksikan ibadah korban yang dikendalikan oleh Ez Qurban di perkarangan masjid. Banyak juga lembu dan kambing yang tumbang pagi itu. Suasana cukup meriah kerana ramai kanak-kanak dan penduduk kampung turun menyaksikan ibadah korban dilaksanakan. Pelbagai gelagat dapat dilihat. Selesai korban dijalankan, kami pun berangkat , bersama-sama rombongan Kembara Korban menuju ke Phnom Penh. Sebelum bertolak imam masjid kampung sempat memberi kata-kata penghargaan dan meluahkan rasa terharu kepada semua ahli rombongan dan rakyat Malaysia yang memberi sumbangan kepada mereka.

Sarapan; Roti Perancis dan kari daging


Qurban dan Aqiqah di Chrouy Meterei

Penduduk kampung menyaksikan qurban

Nak aiskrim!!

Menghitung detik...

Anak-anak Islam Kemboja

Tiba di Phnom Penh kami terus ke Central Market atau Psar Thmey untuk memberi peluang kepada peserta Kembara Korban membeli belah buah tangan untuk dibawa balik ke Malaysia. Saya dan Devotees sempat menjenguk di sekitar pasar untuk meninjau apa yang patut dibeli. Banyak perubahan yang berlaku di situ berbanding setahun lepas. Gerai-gerainya lebih tersusun dan kerja-kerja pengubahsuaian sedang giat dijalankan. Setelah penat meninjau, kami akhirnya sepakat untuk membeli cincin yang sama bentuk setiap seorang sebagai trademark Devotees. hehe. Memang cantik cincin tu. Designnya agak berbeza dengan cincin-cincin yang lain. Dah puas berjalan di Psar Thmey, perut pun dah lapar, apa lagi makan tengahari tu memang berselera. Kami makan tengahari di Masjid Nurun Naim kilometer 8, lokasi persembahan yang akan berlangsung pada malamnya. Di situ hati gembira dapat bertemu dengan Suhaimi, adik kepada Rozali yang menjadi sahabat baik kami sepanjang berada di sana. Kami akan menginap di rumahnya pada malam itu. Selepas makan kami berehat-rehat dan solat di rumah Suhaimi. Keluarganya semua peramah dan baik-baik. Semua boleh faham Bahasa Malaysia dan ada yang memang lancar berbahasa Malaysia. Ini menjadikan kami lebih mesra dengan keluarga Suhaimi.


Psar Thmey

Cincin 'pertunangan' kami

Petang itu kami dihidangkan dengan Suet Kew (Sup Lembu) dan Pelie (Kerabu). Memang sedap. Kalau nak tau, salah seorang kakak Suhaimi pernah muncul dalam rancangan Rasa Halal Orient yang disiarkan di Astro Oasis. Sambil makan sambil bersembang-sembang dengan keluarga Suhaimi dan mak saudaranya. Memang happening. Saya juga sempat mencuba untuk menyediakan satu lagi makanan kemboja iaitu Pueh Kew. Daging lembu yang dicincang digaul dengan bawang putih, gula dan garam dimasukkan ke dalam usus lembu yang dah dicuci. Lepas tu diikat dan dijemur sebelum dimasak. Rupanya ala-ala sosej kalau kat Malaysia. Dapat pengalaman baru.

Pelie

Suet kew

Bersama Suhaimi dan Husniya

Menjamu pelie dan suet kew


Menyibuk membuat pueh kew

Malam pun menjelang tiba, selepas solat isyak kami sudah pun bersedia dengan berpakaian baju melayu 'sugus' untuk persembahan di perkarangan masjid. Majlis dimulakan dengan bacaan berzanji oleh Halim dan seterusnya takbir raya beramai-ramai. Kami mendendangkan 10 buah lagu kesemuanya termasuk beberapa lagu acapella. Malam itu memang meriah dengan kehadiran ramai penduduk-penduduk di sekitar kilometer 8 yang kebanyakannya beragama Islam. Malam itu juga diadakan kutipan sumbangan untuk penduduk sekitar yang menjadi mangsa kebakaran yang berlaku beberapa hari sebelum Hari Raya Eidul adha. Alhamdulillah banyak juga sumbangan yang diperolehi. Kami menutup persembahan dengan lagu I'tiraf. Terima kasih kepada Ustaz Erwan yang menjaga sound system malam itu. Walaupun ada sdikit gangguan teknikal, namun keseluruhannya kami berpuas hati dengan persembahan malam itu. Terima kasih kepada krew EZ Qurban, rombongan Kembara Korban dan semua penduduk yang hadir pada malam itu.


Makan dulu sebelum show

Coretan bersambung..

p/s: kalau nak tengok video. tengok kat blog halim.

13 November 2009

Show @ Melaka

InsyaAllah Devotees akan membuat persembahan di Dataran Pahlawan Melaka pada 14 November 2009 (Sabtu) bermula pada pukul 9 malam sempena program Inovasi dan Rekacipta Peringkat Kebangsaan. Persembahan terbuka untuk orang ramai. Semua orang Melaka di jemput datang beramai-ramai memeriahkan acara.

10 November 2009

KEM SMART QURAN II

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

01 November 2009

Berlabuh tirai FNK 20 & Juara NMI 2009

30 oktober lepas telah berlangsung peringkat akhir Festival Nasyid Kebangsaan (FNK) ke 20 dan juga Juara NMI yang dilangsungkan serentak di Putrajaya International Convention Centre (PICC). Sehari sebelum itu, peringkat saringan FNK untuk memilih 5 kumpulan terbaik sebagai finalis bagi setiap kategori nasyid tradisi dan moden telah diadakan. Di peringkat saringan, 12 kumpulan bertanding dalam kategori tradisi dan 11 kumpulan dalam kategori moden. Saingan di peringkat saringan cukup sengit kerana setiap kumpulan menampilkan kelainan dan keistimewaan tersendiri. Agak sukar untuk meneka kumpulan manakah yang layak beraksi di pentas akhir.

Setelah dinilai oleh para juri profesional, 10 kumpulan terbaik telah dipilih untuk melangkah ke peringkat akhir; 5 tradisi dan 5 moden. Kumpulan-kumpulan yang layak untuk kategori tradisi ialah Insyirah (W. Persekutuan), Nurani (Kem. Penerangan), Istaiqaza (Sarawak), Irhamnie (Melaka), dan Mustika (P.Pinang). Untuk kategori moden; Khami (W. Persekutuan), Arasy (Sarawak), Ziyad (Sabah), dan dua kumpulan lagi dari Perak dan Johor. Alhamdulillah kumpulan Irhamnie yang saya urus dan latih berjaya juga ke peringkat akhir.

Di malam akhir, persaingan semakin sengit kerana setiap kumpulan berjaya memberi persembahan yang terbaik. Akhirnya juri-juri profesional yang terdiri daripada Datuk Johari Salleh, Habsah Hassan, Ust. Sohibul Fadhil, Yasin Sulaiman, dan Fauzi Marzuki sepakat untuk memutuskan pemenang-pemenang FNK 20 seperti berikut:

Kategori Tradisi
Johan : Istaiqaza (Sarawak)
N. Johan: Mustika (P.Pinang)
Lagu terbaik : Istaiqaza
Lirik terbaik : Istaiqaza

Kategori Moden
Johan : Ziyad (Sabah)
N. Johan: Arasy (Sarawak)
Lagu terbaik : Ziyad
Lirik terbaik : Ziyad

Persembahan terbaik: Nurani (Kem. Penerangan)

Walaupun tidak berjaya, kumpulan Irhamnie telah berjaya memberikan persembahan terbaik dan cemerlang. Cuma mungkin rezeki tak menyebelahi untuk kali ini. Berjaya ke peringkat akhir juga pencapaian yang baik. InsyaAllah cuba lagi tahun depan.

Gambar-gambar sekitar F NK 20

Irhamnie di peringkat saringan

Finalis mendengar taklimat


Saya bersama Irhamnie selepas finale

Klip di bawah ialah persembahan Irhamnie ketika peringkat akhir yang saya dapat dari youtube. Tengoklah walaupun kualiti agak kureng sikit. =)


26 Oktober 2009

FESTIVAL NASYID KEBANGSAAN 2009

Assalamualaikum wbt.
Dah lama tak update blog ni. Macam-macam sebab; salah satunya malas hehehe.. Tak dapek nak nolong. Okla, nak war-warkan di sini, Festival Nasyid Kebangsaan (FNK) ke 20 anjuran JAKIM untuk tahun 2009 akan diadakan seperti berikut:

Tarikh:
29 Oktober 2009 (Saringan, 9 Pagi dan 2 petang)
30 Oktober 2009 (Akhir, pukul 8 malam)

Tempat:
Dewan B, Putrajaya International Convention Centre (PICC)

Untuk pengetahuan, FNK ni juga diadakan serentak dengan Juara NMI 2009. InsyaAllah ramai artis-artis nasyid yang turut hadir dan membuat persembahan. InsyaAllah saya akan membawa kumpulan nasyid yang mewakili negeri Melaka dan turut bertanding untuk 4 buah lagu menerusi tulisan lirik. Mudah-mudahan dapat ke final.

Jemput datang beramai-ramai ke PICC. Sama-sama menyokong dan menyemarakkan seni nasyid.

10 Oktober 2009

Salam Syawal 1430H

Masih belum terlambat lagi rasanya untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Eidul fitri 1430H untuk semua muslimin dan muslimat. Mohon maaf segala khilaf dan salah bicara. Selamat berpuasa sunat 6 hari di bulan Syawal. Moga dipanjangkan usia untuk bertemu lagi Ramadhan di tahun hadapan. InsyaAllah..

22 Ogos 2009

Ramadhan 1430h

Salam Ramadhan kareem untuk semua muslimin dan muslimat. Semoga Ramadhan kali ini memberi pengertian yang lebih bermakna untuk diri kita. Di bawah saya petik artikel Ustaz Zaharuddin untuk panduan kita bersama. Semoga bermanfaat.

MARI MAKSIMUMKAN BONUS RAMADHAN

Bagi memastikan kesohihan puasa serta mampu memaksimakan pahala dan keuntungan dari Ramadhan, amalan yang berdasarkan nas yang kuat berikut perlu dilakukan:-

1) Berniat dalam hati untuk berpuasa di malam hari.

2) Besahur di akhir malam (yang terbaik adalah jaraknya dengan azan subuh selama bacaan 50 ayat al-Quran secara sederhana). Nabi SAW bersabda :

" Perbezaan di antara puasa kami (umat Islam) dan puasa ahli kitab adalah makan sahur" (Muslim, 2/770).

Selain itu, Nabi juga bersabda : "Bersahurlah kamu, kerana pada sahur itu ada barakahnya" ( Al-Bukhari, 4/1923 ; Muslim).

Baginda SAW juga menyebutkan bahawa Malaikat sentiasa meminta ampun bagi orang yang bersahur. (Riwayat Ahmad, 3/12 ; Hadith Hasan).

Selain makan tatkala itu adalah amat digalakkan kita untuk mendirikan solat sunat tahajjud, witr dan beristifghar dan lain-lain amalan sebelum menunaikan solat subuh berjemaah(bagi lelaki).

Adalah amat tidak digalakkan bagi seseorang yang bersahur dengan hanya makan di sekitar jam 12 malam sebelum tidur. Kebanyakan individu yang melakukan amalan ini sebenarnya amat merasa berat dan malas untuk bangun di tengah malam. Ia pada hakikatnya adalah tidak menepati sunnah yang diajarkan oleh Baginda SAW.

3) Memperbanyakkan bacaan Al-Quran dengan tenang dan tidak tergesa-gesa.

Terdapat ramai ulama silam menyebut tentang kepentingan mendahulukan membaca al-quran di atas amalan sunat seperti menelaah kitab, membaca hadith dan lain-lain. Ia adalah salah satu amalan yang paling diambil berat oleh Nabi SAW ketika baginda membacanya bersama Malaikat Jibrail as. Hal ini disebut di dalam hadith al-Bukhari.

4) Memperbanyakkan doa semasa berpuasa.

Sepanjang waktu kita sedang menjalani ibadah puasa, ia adalah sentiasa merupakan waktu yang sesuai dan maqbul untuk kita berdoa, sebagaiaman di tegaskan oleh Nabi S.a.w :-

ثلاثة حق على الله أن لا يرد لهم دعوة : الصائم حتى يفطر والمظلوم حتى ينتصر والمسافر حتى يرجع

Ertinya : Tiga yang menjadi hak Allah untuk tidak menolak doa mereka, orang berpuasa sehingga bebruka, orang yang dizalimi sehingga dibantu, dan orang bermusafir sehinggalah ia pulang" (Riwayat Al-Bazaar,

Sebuah hadis lain yang hampir sama maksudnya menyebutkan :-

ثلاثة لا ترد دعوتهم : الصائم حتى يفطر والإمام العادل ودعوة المظلوم

Ertinya : Tiga yang tidak ditolak doa mereka, orang berpuasa sehingga berbuka, pemerintah yang adil dan doa orang yang dizalimi" ( Riwayat At-Tirmizi, Ibn Majah, Ibn Hibban dan Ibn Khuzaimah ; Hadis Hasan menurut Imam At-Tirmidzi dan Ibn Hajar, sohih menurut Syeikh Ahmad Syakir)

5) Memperbanykan doa ketika hampir berbuka

Ini kerana tahap maqbul tatkala itu semakin hebat berdasarkan hadith Nabi s.a.w :

إن للصائم عند فطره لدعوة ما ترد

Ertinya : Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa itu tatkala wkatu berbukanya,adalah waktu doa yang tidak ditolak ( Riwayat Ibn Majah ; Sohih)

6) Menyegerakan berbuka puasa selepas kepastian masuk waktu maghrib.

Berdasarkan hadith Nabi SAW :

لا يزال الناس بخير ما عجلوا الفطر

Ertinya : "Sentiasalah umatku berada dalam kebaikan sepannjang kamu menyegerakan berbuka" ( Riwayat Al-Bukhari, 4/1957).

Berbuka juga perlu didahulukan sebelum menunaikan solat maghrib, malah jika pada hari tersebut tahap kelaparan kita agak luar biasa, lebih baik kita berbuka dan makan sekadar kelaparan tidak mengganggu solat Magrhib kita.

Disebutkan bahawa tidaklah Nabi SAW menunaikan solat Maghrib kecuali setelah berbuka walaupun hanya dengan segelas air. (Abu Ya'la dan al-Bazzar : hadith Hasan).

7) Adalah digalakkan pula untuk berbuka dengan beberapa biji rutab ( kurma basah) atau tamar (kurma kering) sebagai mengikuti sunnah, dan jika tiada keduanya mulakan dengan meneguk air.

كان رسول الله ‏ ‏صلى الله عليه وسلم ‏ ‏يفطر على رطبات قبل أن يصلي فإن لم تكن رطبات فعلى تمرات فإن لم تكن ‏ ‏حسا ‏ ‏حسوات ‏ ‏من ماء

Ertinya : Rasulullah s.a.w berbuka dengan kurma basah (rutab) sebelum solat dan sekiranya tiada rotab, maka tamar dan jika tiada, baginda meminum beberapa teguk air" ( Riwayat Abu Daud, Ahmad & At-Tirmidzi)

(Riwayat Abu Daud, 2/2356 : Hadith Hasan).

Sambil memboca doa berbuka yang sohih dari nabi iaitu

ذهب الظمأ وابتلت العروق وثبت الأجر إن شاء الله

" Zahaba az-Zama u wabtallatil ‘uruq wathabatal ajru InsyaAllah"

Ertinya : "Telah hilanglah dahaga, telah basah ular leher dan telah tetap mendapat pahalanya InshaAllah " Riwayat Abu Daud, 2/2357 : Hadith Hasan menurut Albani). Atau doa-doa makan yang biasa.

9) Amat disunatkan untuk menyedeqahkan harta bagi mempersiapkan juadah berbuka untuk orang ramai terutamanya orang miskin. Nabi SAW bersabda :

من فطر صائما كان له مثل أجره غير أنه لا ينقص من أجر الصائم شيئا

Ertinya : Barangsiapa yang memberikan juadah berbuka buat orang yang berpuasa maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa itu tanpa kurang sedikit pun" ( Riwayat At-Tirmidzi, 3/807; Hadith Hasan menurut Imam At-Tirmidzi).

Disebut dalam sebuah hadis lain

ومن أشبع صائما سقاه الله من حوضي شربة لا يظمأ حتى يدخل الجنة

Ertinya : Barangsiapa yang mengenyangkan seorang yang berpuasa ( berbuka), Allah akan memberinya minum dari telagaku ini dengan satu minuman yang tidak akan haus sehinggalah ia memasuki syurga " (Riwayat Al-Baihaqi ; Ibn Khuzaymah dalam Sohihnya : rujuk juga Tuhaftul Ahwazi, )

10) Menunaikan solat sunat terawih pada malam hari secara berjemaah buat lelaki dan wanita atau boleh juga dilakukan secara bersendirian. Ia berdasarkan hadith riwayat An-Nasaie yang sohih.

Boleh juga untuk menunaikannya separuh di masjid dan separuh lagi di rumah, terutamanya bagi sesiapa yang ingin melengkapkan kepada 20 rakaat.

11) Memperbanyakkan bersiwak (iaitu menggunakan kayu sugi tanpa air dan ubat gigi). Ia juga sohih dari Nabi SAW dari riwayat al-Bukhari.

12) Amaran bagi berbuka di siang ramadhan tanpa uzur :

Nabi SAW bersabda dalam hadith sohih ancaman berat dengan digantung di dagunya dengan terbalik hingga darah mengalir bagi individu cuai. (lihat Al-Muntaqa min At-Tarhib wa targhib).

Selain itu, Nabi juga menyebut bahawa : "Barangsiapa yang berbuka tanpa uzur pada Ramadhan, maka ia tidak mampu mengantikan kerugian dari puasa yang ditinggalkan itu, walaupun ia berpuasa selama-lamanya" ( Riwayat Abu Daud, Ibn Majah)

13 Ogos 2009

Al-fatihah untuk Allahyarham Ustaz Asri

Sebaik saja masuk waktu rehat di tempat kerja, saya mengambil kesempatan untuk mengikuti berita-berita terkini. Berita pertama yang muncul di kaca monitor sungguh mengejutkan! Ustaz Asri Rabbani meninggal dunia. Innalillahi wa inna ilaihi raaji'uun......
Al fatihah untuk Allahyarham..semoga sumbangan Allahyarham akan mendapat ganjaran di sisi Allah swt. Takziah untuk keluarga Allahyarham dan juga kumpulan Rabbani.

06 Ogos 2009

Waspada!

Situasi mutakhir cukup merisaukan, macam-macam penyakit dan bencana; terutamanya H1N1 dan jerebu. Di Melaka saja, dah 4 orang mangsa H1N1 meninggal dunia. Hospital dan klinik penuh sesak dengan orang ramai yang bimbang tentang keadaan kesihatan mereka. Salah seorang mangsa yang meninggal dunia adalah sepupu kepada kawan saya di tempat kerja. Memang dunia ini kecil saja. Dulu hanya dengar berita tentang selsema babi nun jauh di Mexico, di benua Amerika Tengah yang dipisahkan dengan lautan & daratan yang luas dari negara kita. Namun sekarang, semuanya sudah ada di depan mata. Cukup pantas menularnya wabak bahaya itu.

Sama-samalah kita berdoa kepada Allah dan berusaha sebaik mungkin untuk mengelakkan diri daripada dihinggapi virus yang berasal daripada binatang yang diharamkan untuk umat Islam itu. Sama-sama juga doakan mereka yang telah pergi agar ditempatkan di kalangan orang yang soleh dan solehah. Ameen.

04 Ogos 2009

adventurous weekend!

Last weekend, I've had a great exciting time playing paintball with my friends here in Tanjung Bidara Melaka. It's been a long time I don't feel such excitement. Plus the spectacular scenery of the beach, makes me really enjoyed the relaxing moment. Around 9.30 am we arrived at the arena, then made some sightseeing first. Everybody in the team has no experience in playing paintball, all are first timers. That makes us lil' bit nervous. The paintball is quiet different with the common one that we always watch on TV. It took place in a wood which make the 'war' seems real and plus; everyone has to wear the army suit.

Posing before the game

We're divided into two teams with 5 members each. My teammates are bro rizam, bro idi, bro hairul and azurri; the senior team though I'm still junior.. lol. Before the 'war' was started, we've been given briefing by the marshal and we must wear the face mask; the most vital safety protection for the head and eyes.

Get ready for the 'war'!!

We played 4 games on the day. The first two games; one team would attack another team with the war flag. Another two games, we've to seize the flag which placed in the middle of the arena. The best thing is we won 3 out of the 4 games. yeah!! I managed to shoot a few 'enemies' sharply and that 'killed' them. Luckily, in those 4 games I haven't been shot even once. In the last game, I was the hero who successfully grab the flag!! The games ended with full of satisfaction, although the excitement to play more game was still there. I really look forward to come again and play. After that, we went Tanjung Bidara beach to move to another joy; swimming!


Paintball commander

The sharpshooter hehe

22 Jun 2009

Detik itu tiba lagi


Waktu amat pantas berlari.
Malam siang silih berganti.
Hitam putih datang & pergi.
Dan tanpa ku sedari.
Detik itu tiba lagi.


24 tahun sudah di sini.
Di negeri yang fana ini.
Tak bertepi nikmat diberi.
Tak putus kurniaan rezeki.
Semuanya milik Ilahi.


Terima kasih Ya Rabbi.
Atas segala yang kau beri.
Ku pinta hudaMu pimpin diri.
Ku damba kasihMu suci hati.
Tetapkan iman di sanubari.
Sampai saat nafas terhenti..

08 Jun 2009

Jom Heboh Danga Bay

Lepas show kat Jom Heboh 30-31 Mei lepas, tak sempat lagi nak update blog ni sebab melalui minggu yang paling busy. Sibuk nak mengejar dan dikejar deadline yang berlambak-lambak. Anyway, alhamdulillah show di Jom Heboh, Danga Bay Johor Bahru berlangsung dengan jayanya. Walaupun cuaca agak panas dan meletihkan, namun pengunjung yang ramai memeriahkan booth Kota Ilmu menyuntik semangat untuk terus melayan kunjungan mereka. Devotees diberi tugas untuk menarik orang ramai untuk berkunjung ke booth Kota Ilmu yang dibawa khas oleh Jabatan Dokumentari Islam TV3. Antara rancangan terbitan mereka ialah Al-Kulliyyah, Al-Hidayah, Jejak Rasul dan lain-lain.

Soalannye ialah... Sape cepat die dapat! Kat belakang tu mewarna elok2 ye!

Sepanjang 2 hari berada di Kota Ilmu, macam-macam aktiviti yang kami kendalikan untuk semua pengunjung. Kuiz mengenai sirah para Rasul mendapat sambutan hangat sebab soalan-soalannya semua senang-senang. Adik-adik kecik hingga la ke pakcik-pakcik berebut nak jawab soalan. Siapa dapat jawab dapat la hadiah. Adik-adik kecik yang datang ke Kota Ilmu di sebelah petang ramai yang join peraduan mewarna. Macam-macam gelagat adik-adik yang comel-comel tu. Warna gigi keldai pun macam warna pelangi. hehe. Kerusi beracun juga menjadi tarikan para pengunjung. Yang uniknya mereka bermain sambil berselawat beramai-ramai. Lain-lain aktiviti ialah becerita kisah-kisah nabi dan ceramah motivasi oleh ustaz jazlan. Memang best dan energetic ceramah oleh ustaz. Suaranya yang lantang dan bersemangat cukup untuk menarik crowd datang memenuhi Kota Ilmu.

Mempersembahkan lagu2 sambil bermandi peluh

Para pengunjung Kota Ilmu

Terima kasih kepada semua yang datang ke Kota Ilmu di Jom Heboh Danga Bay. Istimewa untuk adik istimewa, Adik Fazlisyah dan familynya yang cukup ceria dan happening sepanjang kami membuat persembahan dan mengendalikan aktiviti-aktiviti di situ. Sampai stay kat situ sepanjang 2 hari. Terima kasih jugak kepada krew2 Kak jun, ust Halim dan lain-lain. Alhamdulillah kutipan yang diterima untuk tabung bersamamu dikatakan yang ketiga tertinggi antara semua booth2 jom heboh. Terima kasih semua!

Halim melayan telatah adik Fazlisyah

26 Mei 2009

Kem Smart Quran

InsyaAllah, saya akan sama-sama terlibat dengan Kem Smart Quran yang akan diadakan pada 7-12 Jun 2009 bertempat di Kolej Zaaba UKM. Program ini khas untuk adik-adik sekolah rendah dan sekolah menengah. Klik poster untuk besarkan.


25 Mei 2009

Bangkit semula!!

Saya baru saja habis membaca sebuah majalah berbahasa Inggeris yang sering mengetengahkan kisah-kisah kehidupan yang memberi sumber inspirasi. Isu fokus yang diutarakan dalam edisi terbaru majalah tersebut cukup menarik; Bangkit Semula!


Semua orang pernah mengalami kegagalan dan/atau kejatuhan dalam perjalanan kehidupan. Biar setinggi mana pun kedudukan seseorang itu dan sesempurna mana pun kehidupannya (walau tidak ada yang sempurna), pasti seseorang itu pernah merasai detik-detik yang pahit walaupun sedikit. Penulis J.K Rowling berkata "Kita tidak mungkin akan benar-benar mengenali diri kita dan kekuatan perhubungan kita, sehinggalah kedua-duanya diuji dengan kesukaran."

Ramai orang apabila pertama kali merasai kegagalan terus saja ingin membuangnya jauh-jauh. Tidak kira apa jua bentuk kegagalan yang mereka hadapi, sebenarnya dalam kepahitan yang mengiringi setiap kesukaran itu ada pengajaran berharga yang amat berguna. Jika difikir sedalam-dalamnya, kepahitan itu adalah peluang keemasan yang manis! Sebenarnya kunci yang mengawal diri untuk melihat pahit itu sebagai manis adalah minda. Minda bertindakbalas apabila menghadapi kegagalan, dan boleh diprogramkan semula untuk mencipta kejayaan.

Minda orang yang berjaya memandang apa saja kegagalan yang dihadapi sebagai satu peluang, bukan sebagai satu kesakitan yang akan memadam segalanya. Apabila dicabar, minda akan segera menilai, membaiki dan mencuba semula. Minda akan menjadi lebih fokus apabila mendepani sebarang kesukaran lantaran cuba mengenalpasti apakah kesilapan-kesilapan yang telah berlaku. Minda yang positif akan belajar dari setiap kesilapan dan terus berkembang lantas membibitkan peluang-peluang yang jarang sekali terjangkau dalam pemikiran normal.

Jika direnung kembali, Allah swt telah memberitahu hamba-hambaNya berkenaan perkara ini dalam Surah Al-insyirah ayat 5-6:

"Dan sesungguhnya selepas kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya selepas kesulitan itu ada kemudahan."

Cukup jelas lagi nyata mesej yang terkandung dalam ayat di atas. Malah ditegaskan sebanyak dua kali. Kalam suci ini mengingatkan kita bahawa setiap kesukaran, kedukaan, kepahitan, kegagalan, kesulitan yang dihadapi, pasti ada sinar dihujungnya. Cuma terpulang kepada diri dan minda kita untuk menilai dan menganjakkan paradigma ke tingkat yang sewajarnya.


muhammadz: motivasi untuk diri sendiri.




Setahun


Sedar tak sedar, seminggu lagi genap setahun diri ini memasuki alam pekerjaan. Jika diimbau kembali setahun yang telah berlalu, saya masih mengingati bagaimana kali pertama meniti hari sebagai seorang yang bergelar pekerja. Setelah 4 tahun menuntut ilmu di perbukitan Bangi dan berjaya memperoleh sekeping ijazah sarjana muda, akhirnya langkah kehidupan diteruskan dengan bekerja. Alhamdulillah pekerjaan pertama sebagai seorang Jurutera Ujian (Test Engineer) di sebuah syarikat aeroangkasa tempatan benar-benar mengajar saya tentang kehidupan berkerjaya. Ia sememangnya dunia yang amat berbeza dengan dunia pelajar. Pembawaan diri amat penting untuk memastikan survival seorang graduan yang telah berkerjaya. Paling penting dalam pekerjaan adalah attitude & aptitude yang positif kerana elemen itu sangat diperlukan untuk menjadi pekerja yang berdedikasi, berintegriti dan memberi nilai tambah kepada organisasi. Jika dilihat dalam pasaran kerjaya, itulah elemen utama yang akan dinilai oleh mana-mana organisasi, besar atau kecil dalam memilih pekerja.

Kadang-kadang saya merenung kembali kehidupan ketika di kampus universiti dahulu. Jika difikirkan semula, banyak sekali ruang dan peluang yang boleh direbut untuk mempertingkatkan kualiti diri. Kadang-kadang timbul sedikit kekesalan memikirkan kehidupan ketika zaman mahasiswa dahulu "banyak main-main" saja dan sering melihat saja peluang-peluang di depan mata. Namun alhamdulillah ada juga pengalaman-pengalaman ketika di kampus dulu yang menjadi bekalan di zaman pekerjaan. Nasihat saya kepada mereka yang masih menuntut, ambillah sebanyak mana peluang untuk memajukan diri kerana ia amat berguna di kemudian hari.

Selama setahun ini juga, banyak dugaan dan ujian yang dihadapi. Paling menguji hati dan minda ialah apabila diri ini dituntut untuk membuat keputusan-keputusan yang penting. Saya belajar daripada pengalaman-pengalaman lalu; bahawa membuat keputusan yang tepat dalam apa jua perkara adalah sangat-sangat mustahak kerana ia menentukan hala tuju di hadapan dan mengelakkan kita menyesal di kemudian hari. Berfikirlah sedalam-dalamnya sebelum membuat sebarang keputusan dan jangan sekali-kali memikirkan kesannya dalam jangkamasa yang singkat. Fikirlah bahawa apa jua keputusan yang kita buat, ada kesannya dalam jangkamasa yang panjang. Dan jangan lupa untuk memohon petunjuk Allah swt kerana hanya Dia sahaja sebaik-baik perancang dan Maha Mengetahui segala-galanya.

Setahun tidak lama, pejam celik masa terlalu pantas berlari. Hidup perlu terus. Saya sedar usia saya di alam kerjaya masih hijau dan masih mentah. Masih banyak yang saya perlu perbaiki dan gali. Namun setahun berlalu memberikan pengalaman dan ilmu yang amat berharga dan tak ternilai harganya. Setahun memberi saya peluang mendekati rakan-rakan sekerja yang datang dari pelbagai latar belakang dan cara hidup. Setahun menyedarkan saya betapa di luar sana masih ramai masyarakat Islam kita yang dahagakan ilmu agama. Setahun mengajar saya kehidupan di atas kaki dan akal sendiri. Setahun itu amat bermakna.

Langkah kaki ini diteruskan untuk fasa seterusnya. Semuanya bergantung pada diri sendiri untuk menentukan hala tujunya.

muhammadz: "Hanya padaMu kami berserah dan padaMu jua kami memohon pertolongan. Tunjukilah kami jalan yang lurus..."

04 Mei 2009

Catatan kembara ke KK

Hujung minggu baru-baru ni, Devotees diundang untuk menjayakan Gempak Desa Astro (GDA) di Kuala Kedah. Ini adalah kali kedua kami diundang untuk GDA selepas kali pertama di Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Alhamdulillah dah lama tak pi Kedah, la ni dapat rezki pi sana, baguih jugak na..hehe.

<01.05.09>

Kami bertolak dari Astro Bukit Jalil menaiki Kia Carnival siap dengan drebar yang disediakan oleh pihak penganjur kira-kira jam 10 pagi. Sebanyak 4 buah kereta kesemuanya berkonvoi menuju ke arah utara tanah air. Antara artis yang turut sama ke GDA kali ini ialah Zahid, Qhoud AF (betul ke?) , Lotter AF dan Akbar. Memandangkan perjalanan masih jauh dan ramai yang masih belum mengisi perut, so kami singgah sebentar menjamu selera di Hentian Jejantas Sungai Buloh. Setelah semuanya kenyang, kami meneruskan perjalanan menyusuri lebuhraya PLUS yang agak sesak dengan kenderaan. Maklumlah kebetulan cuti hari pekerja. So ramai yang ambil kesempatan untuk balik kampung. Dalam perjalanan, tak banyak benda yang boleh dilakukan melainkan tidur. zzzzzz.....


Dalam Kia Carnival yang membawa kami


Setelah menempuhi perjalanan selama 8 jam, akhirnya kami tiba di destinasi yang ditujui; Kuala Kedah. Kami check-in kat Hotel Zen yang masih baru dan dekorasi biliknya agak menarik. Simple n modern. Tapi sayang bilik airnya hanya berdindingkan cermin lutcahaya yang membolehkan pandangan kasar manusia biasa menembusinya (apatah lagi superman). Huhu.. Mungkin tuan hotel ni nak tiru style orang puteh kot. Terpaksa la mandi dengan penuh hati-hati dan bijaksana.

Malam itu kami semua menjamu selera di sebuah restoran masakan siam. Nama restoran tu agak pelik; Restoran Rokak (kalau tak silap la, hmm Rakok kot hehe..). Tapi alhamdulillah makan kat situ memang sedap. Macam-macam lauk ada; udang sambal, ikan stim, ikan 3 rasa, tomyam campuq, sup tulang, teloq dadaq, daging merah dan minumannya jus oren. Sungguh menyelerakan. Tambah2 lagi saya dah beberapa hari tak makan nasi (diet la konon tu). Lupa nak habaq, malam tu ustaz Nabil far east bersama isterinya dan kumpulan Firdaus yang datang dari UUM turut serta bersama kami.

Setelah puas menjamu selera, kami terus ke tapak GDA di sebuah perkampungan Kuala Kedah. Tak ingat nama kampung tu, tapi sebelum sampai ke kampung tu kena lalui sebuah jambatan yang merentasi sungai Kedah. Nama jambatan tu senang diingati; Jambatan Tok Pasai. Kami ke sana untuk sesi soundcheck untuk persembahan keesokan harinya. Ramai jugak penduduk kampung terutamanya kanak2 datang malam tu. Selepas selesai soundcheck, kembali ke hotel untuk sesi bertafakur di atas katil. Selamat malam. zzzz....

<02.05.09>

Pagi. Takde apa2 aktiviti yang dirancang sebab program hanya akan bermula pukul 1 tengahari. So lepas breakfast, duduk2 kat bilik saja sambil menonton TV. Kira-kira pukul 1, kami bergerak ke perkampungan semalam untuk makan tengahari bersama anak2 yatim yang dihimpun dari sekitar kawasan tersebut. Kami menjamu selera di rumah seorang pakcik yang bermurah hati menyediakan juadah tengahari untuk rombongan kami dan anak2 yatim. Semoga Allah murahkan rezki pakcik tu. Turut serta ialah encik Izelan Basar, pengurus astro oasis dan ustaz zul, hos kalam suci astro oasis. Setelah selesai menjamu selera, kami bersalawat dan bersalam-salaman dengan adik2 anak yatim, sambil mereka diberi sedikit cenderahati daripada pihak astro. Sempat juga bergambar bersama artis2 terlibat dan ikon2 astro oasis.

Bersama ustaz Nabil and Idzwan Firdaus

Petang itu, kira-kira pukul 4 petang, kami sudah bersedia di tepi pentas liga ilmu, tempat berlangsungnya persembahan kami. Walaupun sebelum itu hujan turun agak lebat dan menyebabkan padang sedikit becak, namun kehadiran orang ramai tidak mengecewakan. Kami memulakan persembahan selepas dipersilakan oleh juruacara petang itu ustaz Nabil. Slot persembahan tersebut dinamakan 1001 inspirasi. Kami memilih lagu "Mencari Cinta" dan "Sahabatku" untuk disampaikan kepada hadirin, sesuai dengan suasana petang. Selepas Devotees, Akbar mengambil alih pentas dengan menyanyikan lagu "Siapakah di hatimu" dan "Aisyah". Ustaz Akhil Hayy turut membuat persembahan petang itu. Setelah selesai slot 1001 inspirasi, rakaman Liga Ilmu dimulakan. Liga Ilmu petang itu menampilkan ikon2 astro oasis; ustaz Akhil Hayy, ustaz Shukri dan ustaz Syed manakala ustaz Zul bertindak sebagai moderator. Sedikit gangguan teknikal menyebabkan Liga Ilmu bermula agak lewat, namun tidak gagal untuk menarik orang ramai untuk datang mendekati majlis ilmu petang itu.

Selesai liga ilmu, sepatutnya kami menyampaikan sebuah lagi lagu, namun dek kerana hujan yang turun tiba2 ditambah lagi dengan masa yang tak mengizinkan, persembahan dibatalkan. Kami meneruskan agenda di surau kampung untuk solat maghrib berjamaah dan mendengar tazkirah yang disampaikan oleh ustaz Shukri (Hos Iktibar Tanah Suci Astro Oasis). Ustaz Shukri memberi tazkirah yang berkisar tentang hubungan manusia dengan manusia dan hubungan manusia dengan Allah. Beliau memetik ayat 112, Surah Ali-Imran;

"Mereka ditimpa kehinaan di mana saja mereka berada, kecuali jika mereka berpegang kepada tali (agama) Allah dan tali (perjanjian) dengan manusia....."

Olahan tazkirah oleh ustaz Shukri cukup menyentuh kerana beliau menyelitkan kisah2 benar yang beliau sendiri pernah alami dan menjadi saksi. Kisah-kisah tersebut memberi pengajaran yang cukup bermakna; Tulus ikhlas kerana Allah dalam mengerjakan apa jua perkara. Hanya mengharapkan keredhaan dariNya. Tidak memikir balasan dunia semata kerana jika itu menjadi matlamat, kehinaan akan menimpa diri sama ada dalam sedar ataupun tidak.

Ustaz Shukri menyampaikan tazkirah

Di akhir tazkirah ustaz membacakan makna sepotong hadis qudsi yang berbunyi;

"Barangsiapa mengejar dunia, dunia akan lari daripadanya. Barangsiapa mengejar akhirat, dunia akan lari menujunya."

Selesai solat isyak, kami menjamu selera di Restoran Nelayan bersama-sama ustaz Shukri. Sempat juga berbual-bual dengannya. Banyak pengalaman beliau sebagai Pegawai Agama Sultan Terengganu dikongsi bersama. Dan alhamdulillah, makan malam tu pun sedap2 belaka. Selepas memenuhkan perut sepenuh-penuhnya, kami balik ke hotel untuk aktiviti suka hati masing2.

<03.05.09>

Hari terakhir. Sempat singgah sekejap di Pekan Rabu, Alor Star dalam keadaan hujan lebat. Tak tau nak beli apa, cuma cekup kuah rojak buah mak bee dan buah pala untuk buah tangan famili di kampung (sabtu depan nak balik kampung). Bertolak balik ke KL kira-kira pukul 12 tengahari. Lebuhraya agak sesak jugak. Alhamdulillah sampai KL pukul 7 petang. InsyaAllah destinasi GDA akan datang, 13 jun Dungun Terengganu, 4 Julai Felda Jenderak Temerloh Pahang, dan 8 Ogos Pontian Johor..

Pekan Rabu Alor Staq