12 Januari 2009

Bingkisan kenangan di bumi Kemboja I

Sedar tak sedar sudah sebulan rupanya berlalu pengalaman saya menjejakkan kaki di Kemboja. Baru sekarang tangan ini mahu mencoretkan bingkisan sepanjang berada di sana. Saya ke sana bersama sahabat-sahabat Devotees atas undangan daripada Ez Qurban untuk membuat persembahan sempena Aidiladha untuk masyarakat Islam Kemboja. Ini adalah pengalaman kedua saya ke sana selepas menyertai Baktisiswa Masyarakat Islam Kemboja ISIUKM Mei lalu. Berikut sedikit catatan pengalaman saya untuk dikongsikan sepanjang berada di sana (walaupun mungkin dah expired hehe).

10 Disember 2008
Sepatutnya rombongan berlepas ke Kemboja 9 Disember. Tapi oleh kerana saya ada urusan kerjaya di Putrajaya, terpaksalah postponed sehari. So hari ni barulah dapat berlepas ke sana seorang diri (huhu kesiannye..). Lepas habis urusan kira-kira pukul 11 pagi, saya terus memandu Kenari silver saya ke LCCT Sepang. Lepas fikir panjang, saya nekad nak park je kereta kat LCCT. Sampai di sana, pusing-pusing sekitar LCCT mencari parking yang sesuai dan selamat (dan free, tu yang penting hehe). Akhirnya dapat juga parking dekat dengan ofis Kastam. So, kira selamat la tu. Alhamdulillah. Lepas tu, saya singgah sebentar di food court untuk mengisi perut yang kelaparan dan solat sebelum ke terminal untuk check in. Sampai di kaunter check in, ketika sedang berbaris menunggu giliran, seorang wanita menegur saya dengan bahasa khmer (bahasa kemboja), saya buat-buat tak tahu je sebab tak faham apa yang dia cakap (ada rupa orang kemboja ke saya ni huhu). Akhirnya kerana melihat tiada respon, barulah wanita itu bercakap bahasa melayu. Barulah faham. Rupa-rupanya dia meminta tolong untuk menumpangkan begnya untuk dimasukkan ke kargo kerana sudah terlebih kilogram. Saya pun dengan baik hatinya menolong wanita itu (anak sapa tu..hehe).

Lepas check in, saya terus masuk ke departure hall walaupun penerbangan hanya akan berlepas beberapa jam lagi. Duduklah saya keseorangan sambil melihat gelagat dan ragam pelbagai jenis manusia di situ. Setelah duduk kebosanan dengan penantian yang menggeramkan (geram sebab aircraft lambat sampai), akhirnya time to fly is coming kira-kira jam 3.40 petang. Masuk je dalam fuselage Airbus 320 itu, saya terus mengambil tempat di tepi tingkap belakang sayap kapal terbang. That's my favorite spot sebab boleh ambik gambar daratan yang cantik ber'prop'kan sayap kapal terbang. Penerbangan mengambil masa kira-kira 1 jam 45 minit. Sebelah tempat duduk saya kosong, so boleh lah control dua tempat duduk. Saya mengambil kesempatan melelapkan mata setelah keletihan ke sana sini sejak pagi.

Daratan Kemboja dari 'pandangan burung'

Kira-kira jam 4.50 saya terjaga. Kapal terbang sudah pun berada di atas daratan bumi kemboja. Saya mengambil beberapa gambar daratan bumi kemboja yang luas dan rata. Akhirnya kira-kira 5.05 petang, kapal terbang selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Phnom Penh. Alhamdulillah. Saya disambut oleh rombongan Ez Qurban sebaik keluar dari terminal. Segala keletihan hilang rasanya bila menjejakkan kaki di Kemboja buat kali yang kedua. Cambodia i'm coming back. Kami terus menaiki coaster menuju ke Masjid Nurun Naim Chrang Chamreh, kilometer 8 Phnom Penh, tempat berlangsungnya persembahan Devotees pada malamnya. Chrang Chamreh merupakan salah satu kawasan penempatan orang-orang Islam di Phnom Penh. Sampai di sana terus saja bertemu orang kuat Ez Qurban, Ustaz Azhar, sahabat Kemboja Rozali, agen Ez Qurban di Kemboja dan adiknya Suhaimi, dan sahabat-sahabat Devotees. Saya tertarik melihat banner Konsert Devotees yang juga ditulis dalam bahasa Khmer digantung di hadapan masjid. Rupanya mereka sedang membuat persiapan untuk persembahan malam ini. Saya difahamkan inilah pertama kali persembahan seumpamanya diadakan untuk masyarakat Islam di Kemboja. InsyaAllah, we will do our best!

Persembahan di Masjid Nurun Naim

Malam yang dinanti pun tiba. Setelah bersiap-siap dan makan di rumah keluarga Rozali (family yang paling best & sporting), kami bergerak ke Masjid Nurun Naim. Kami memilih kostum emas dan gangsa malam itu. Selepas solat isyak berjemaah, para jemaah dan penduduk mula berkumpul di perkarangan masjid menantikan persembahan bermula. Muqaddimah dimulakan oleh saudara Rozali yang memperkenalkan kami dalam bahasa khmer. Dialah pengacara, penterjemah dan pentazkirah pada malam itu. Persembahan bermula. Kami berasa gembira dan seronok kerana ramai yang hadir pada malam itu membanjiri perkarangan masjid. Memang tak disangka. Turut menonton persembahan ialah serombongan orang Malaysia yang turut mengadakan program korban di sana. Kami membawa lagu-lagu selawat secara acapella, tholaal badru, beberapa lagu Devotees dan lagu-lagu Raihan yang simple dan senang diikuti. Alhamdulillah semuanya enjoy dan gembira menonton persembahan kami walaupun kami membawa lagu melayu. Ramai juga yang mengambil gambar. Paling seronok bila kanak-kanak mengikuti nasyid-nasyid yang mudah seperti puji-pujian dan 25 rasul. Setiap lagu yang dipersembahkan akan diberitahu maksud dan intipatinya oleh saudara Rozali dalam bahasa Khmer. Kami berpuas hati dengan persembahan pada malam itu walaupun terdapat sedikit gangguan teknikal. Yang penting semuanya terhibur dan mendapat sesuatu dari apa yang kami persembahkan.

Sebahagian penonton yang hadir

Usai persembahan, kami bersiap-siap untuk ke hotel penginapan di bandar Phnom Penh. Sampai di sini dulu catatan saya. Hari dah lewat. Esok nak keje. To be continued... =)


4 ulasan:

qurainie١٩٨٧ berkata...

selamat mj jy buat devotees n abg.mad...

rahmahmokhtaruddin berkata...

skrg ni still kt kemboja lg ke?

bintukhazar berkata...

abg mat...huhu..best ke kat kmboja?

shiha_87 berkata...

seronoknya dapat kumpul pengalaman di negara orgkan...pas ni kemana plak?