03 Januari 2009

Catatan bbq yang manis!

Semalam baru berbbq dengan member2 seofis. Maklumlah semalam hari cuti untuk company saya. 1 Januari tak cuti, saja HR tukar cuti ke 2 Januari. Kira cuti lama sikit la, 3 hari. Dah tau nak cuti panjang, kawan-kawan pun merancang apa aktiviti yang hendak dibuat. Macam-macam cadangan yang keluar. Akhirnya semua sepakat nak buat bbq. Hmm best jugak. Kami pun berbincang apa keperluan yang perlu disediakan. Dan saya ditugaskan untuk sediakan perapan ayam. Oooh no problem. Fikiran saya terus teringat kepak panggang Sabah (orang Sabah panggil 'sayap'). Memang sedap. Kalau nak rasa datanglah ke Sabah. Resepi nak buat perapan ayam tu dah ingat-ingat lupa. Apalagi, senang je. Terus call mak tanya resepi. Memang time kat Sabah dulu kami sefamili selalu buat bbq tepi sungai Nalapak atau di Taman Kinabalu time
cuti-cuti sekolah. Teringat pula kenangan dulu-dulu huhu.

Lepas dapat resepi dari mak, terus saja ke Giant dengan kawan-kawan untuk membeli bahan-bahan yang diperlukan. Resepinya senang saja. Bahan-bahan pun semuanya yang dah biasa kita guna. Bawang putih, gula, serbuk kunyit, cuka, kicap masin, madu dan garam. Kalau nak pedas2 sikit, boleh tambah serbuk lada hitam. Simple kan. Then perap ayam semalaman lebih kurang 7-8 jam, barulah rencah perapan sebati dengan ayam. Saya juga kena sediakan nasi goreng untuk makan dengan ayam bbq. Masak yang simple je, guna perencah nasi goreng adabi. Hehe. Penat jugak kerja kat dapur, maklumlah dah lama tak memasak. Orang bujang kan.

Ayam yang diperap ala Sabah

Kami decide nak buat bbq kat Tasik Ayer Keroh. Dekat je dengan rumah, lebih kurang 5 minit je. Sampai di situ, kami terus cari port yang baik punya. Lepas dah angkat barang-barang, kami mula membakar arang untuk dibuat bara pukul 8 malam. Nasib baik malam tu cuaca baik. Bintang pun banyak. Alhamdulillah. Risau jugak kalau tiba-tiba hujan turun. Lebih kurang setengah jam lepas tu, bara pun dah siap. So boleh la start membakar ayam. Berdebar-debar juga nak rasa ayam tu, jadi ke tidak perapan yang dibuat. Lepas semua ayam dan sedikit sosej siap dipanggang. Masanya untuk makan! Sebagai chef yang tak bertauliah malam itu, saya pun menanti kritikan2 dari member-member. Alhamdulillah, semuanya kata sedap! Maknanya menjadi la perapan tu. Kami pun makan dengan berseleranya, maklumlah dah penat mengipas ayam. Makan ayam bbq cicah dengan sos cili. Mmmmm sedapnye.. Cuma saya rasa macam ayam tu manis sangat. Terlebih gula kot. Tapi semua kata sedap, so memang sedap la hehe. Kami makan sampailah perut dah takde ruang lagi. Kenyang sampai tak larat nak bangun. Nabi suruh berhenti sebelum kenyang. Tapi ni terbalik pula, kenyang sebelum berhenti.

Ayam sedang dipanggang. Nak rasa?

Lepas habis makan, kami semua duduk berehat sambil berborak. Pencuci mulut malam tu buah tembikai. Mmm manis tembikainye. Sedang member-member lain tengah berborak rancak, saya ambik kesempatan untuk bermain buaian kanak-kanak. Hehe. Seronok la, teringat pulak zaman di Tabika Kemas dulu. Waktu rehat je, semuanya lari dengan pantas untuk mendapatkan buaian. Lepas tu berdiri atas buaian, then hayun buaian sekuat hati. Siapa hayun paling tinggi dia menang. Bahaya betul. Tapi budak-budak bukannya kisah pun. Yang penting seronok. Nasib baik la buaian tu kuat, kalau putus mesti dah terbang sampai puncak gunung Kinabalu. Haha..

Kira-kira jam 11 malam, lepas dah kemas semua barang dan bersihkan arang (walaupun ada kesan hitam arang kat atas simen sikit, minta maaf ye), kami pun balik ke rumah dengan perut yang kekenyangan. Teringat pulak orang-orang Palestin yang semakin hari semakin susut bekalan makanan mereka. Hinggakan makanan yang sedikit terpaksa berkongsi dengan saudara-mara dan jiran tetangga. Bekalan makanan dari luar disekat daripada dibawa masuk ke Gaza. Walaupun Amerika mengatakan semua bekalan 'cukup dan selesa', tapi cuma omongan jahat mereka yang ingin melihat umat Islam terus dibelasah rejim zionis gila. Bersyukurlah kita di bumi Malaysia yang masih disayangi Allah yang tidak putus-putus memberi rezeki kepada kita. Andai suatu masa, kita diuji sebegitu. Mampukah kita?
That's all for today. Till then. Salam.

5 ulasan:

noraidah berkata...

Salam Muhammad,
seronok cikgu baca cerita pasal catatan bbq. Nanti bolehla pula buat untuk kami ya..:) nak rasa juga masakan orang bujang,tentu sedapkan. saja cikgu mengusik muhammad ni...ok, take care

muhammad berkata...

insyaAllah..ade rezki boleh kita bbq sama2.bleh cikgu rasa bbq ala sabah. =)

xsemekar9397 berkata...

salam mmt...
teruskan usaha ah..

qurainie١٩٨٧ berkata...

salam...ceh ala2 sabah...nak join nak join...hehe...abg.mad xada letak cbox ke dlm blog abg.mad?

rimbunanHati berkata...

sedap nampak.nnt leh lah wat ikut resepi yg ade tu..pas ni jadi chef lah.ehhe.