16 Disember 2009

SELAMAT TAHUN BARU 1431H

Assalamualaikum w.b.t. Selamat menyambut Tahun Baru 1431 Hijriah buat semua ahli keluarga, sahabat-sahabat dan seluruh muslimin & muslimat. Semoga Allah swt memberkati usia kita sepanjang tahun yang bakal berlalu dan memberi cahaya petunjuk untuk kita melewati perjalanan di tahun yang baru. InsyaAllah. Ameen.

13 Disember 2009

Catatan Kembara Kemboja 2009 Siri II


Hari ketiga berada di Phnom Penh, bagai terasa sudah berada lama di sini. Pagi itu kami menaiki tuk-tuk untuk ke Phnom Penh dari rumah Suhaimi di kilometer 8. Memang best naik tuk-tuk di pagi hari. Dapat menghirup udara pagi dan melihat suasana kehidupan masyarakat di sini di waktu pagi. Walaupun masih di awal hari, namun jalan raya agak sibuk dengan pelbagai kenderaan terutamanya motosikal. Ramai penduduk di sini yang menggunakan motosikal sebagai kenderaan mereka. Difahamkan peraturan memakai topi keledar baru saja dikuatkuasakan tahun ini. Ramai yang sudah memakai topi keledar berbanding ketika kami ke sini setahun lalu. Sampai di Phnom Penh kami terus ke Halal Restaurant untuk menikmati sarapan pagi bersama-sama rombingan Kembara Korban yang suda pn menanti di situ. Pagi itu kami meng'order' bihun sup ala kemboja yang dipanggil kuey tiow disitu. Rasanya mmm.. not bad.


Naik tuk-tuk

Sarapan Kuey tiow; Bihun sup ala Kemboja..

Selesai bersarapan, kami semua berjalan kaki ke pinggir Sungai Tonle Sap. Program seterusnya memang best; menaiki bot menyusuri Sungai Tonle Sap! Kami bersama krew-krew Ez Qurban dan peserta Kembara Korban dipecahkan kepada dua kumpulan untuk menaiki dua buah bot yang berasingan. Maklumlah ramai, satu bot tak cukup. Perjalanan menyusuri Sungai Tonle Sap memang mengasyikkan. Dari tengah sungai kami dapat melihat suasana bandar Phnom Penh dari sudut pandang yang berbeza. Di pertemuan Sungai Tonle Sap dan Sungai Mekong, kami dapat melihat sebuah kampung nelayan. Keluasan pertemuan 2 sungai itu memang besar. Tak pernah lagi melihat sungai sebesar itu di Malaysia. Si situ kami dapat menyaksikan nelayan-nelayan yang sedang menebar jala mencari rezeki di sungai ini. Rata-rata nelayan yang kami lihat mencari ikan bersama-sama isteri dan anak-anak. Malah difahamkan ada yang memang tinggal di atas perahu bersama keluarga tak kira siang ataupun malam. Perjalanan menyusuri sungai Tonle Sap berakhir dengan kepuasan yang tergambar di wajah semua. Satu pengalaman baru yang sukar dilupakan. Tapi yang sedihnya, bateri kamera dah 'kong'. Terlupa nak charge semalam. Terpaksalah menumpang kamera orang.


Tebing sungai Tonle Sap

"Yeye, seronoknya naik bot!" Ustaz Erwan Ikim fm (baju oren)

Berlatarkan bandar Phnom Penh dari tengah sungai Tonle Sap


Atas bot menyusuri Sungai Tonle Sap. Pic credit to Ashraf

Seterusnya sekali lagi kami ke Central Market atau Psar Thmey untuk memberi peluang kepada peserta-peserta Kembara Korban membeli belah untuk kali terakhir sebelum berangkat pulang pada petangnya. Saya sekadar meninjau-ninjau barang-barang yang ada di situ kerana saya dan Devotees masih ada masa sehari lagi di Phnom Penh. Menjelang tengahari kami bergerak enaiki tuk-tuk menuju ke sebuah restoran City Cat untuk makan tengahari bersama-sama semua ahli rombongan Kembara Korban. Makan tengahari kali ni memang special dan memang menyelerakan. Maklumlah perut dah lapar lepas penat berjalan-jalan. Selepas makan, kami bersalam-salaman dengan semua anggota rombongan yang akan terus ke airport untuk berlepas pulang ke tanah air. Sementara itu, kami pula menaiki tuk-tuk untuk kembali ke rumah Suhaimi untuk berkemas-kemas sebelum check in di Hotel New York, penginapan untuk malam terakhir kami di sini.


Psar Thmey aka Central Market

Petang itu selepas check in hotel, kami bebas merancang agenda kami sendiri. Setelah semua setuju, kami bergerak ke Tuol Tom Pong atau Russian Market untuk melihat apa-apa yang boleh dibeli untuk dibawa balik ke Malaysia. Pasar ini memang besar dan macam-macam ada di situ. Pakaian, kain, makanan, barang-barang basah, cenderahati dan banyak lagi. CD dan DVD cetak rompak pun banyak. Nasib baik takde KPDNKK kat sini. Setelah puas meninjau-ninjau barang-barang di dalam pasar ini, masing-masing pun dah pegang beberapa beg plastik. Saya sempat membeli kain pasang untuk mak, baju kemboja untuk ayah dan beberapa souvenir untuk kawan-kawan. Bolehlah dibawa balik sebagai buah tangan.

Penat berjalan, petang itu kami berehat di hotel saja. Tambahan pula dengan cuaca yang agak panas, memang nikmat berehat di bilik yang berhawa dingin. Petang itu saat berpisah dengan Suhaimi pun tiba. Dia terpaksa pulang awal untuk persiapan ke kuliah pada keesokan hari. Sedih berpisah dengan Suhaimi, tak tahu bila dapat bertemu kembali. Selepas solat maghrib, kami makan malam di sebuah restoran halal berdekatan tasik Boeng Kak. Tapi hari dah malam, tak dapat nak tengok tasik tu. Malam itu saya order nasi goreng 'loklak'. 'Loklak' tu daging ayam yang dimasak dengan resipi Kemboja. Tak tau nak explain macam mana. Yang penting rasanya boleh tahan, sedap... Selepas makan kami bersiar-siar di sebuah pasar malam yang memang meriah dan ramai orang. Pasar malam tu lebih kurang kat Malaysia, ada jual makanan, pakaian dan banyak lagi. Kami sempat ke dataran sungai Tonle Sap yang berhampiran untuk bergambar dan melihat suasana malam di situ. Ramai yang sedang bersantai di tepi sungai bersama kawan-kawan dan keluarga. Puas bergambar, kami pun balik hotel untuk tidur. zzz...

Hari terakhir di Phnom Penh, kami bersarapan di Mamak's Corner, sebuah restoran halal milik rakyat Malaysia. Kalau dah kedai mamak apa lagi, roti canai la. Restoran ini menyediakan makanan-makanan Malaysia. Kalau orang Malaysia yang rindu makanan Malaysia, boleh lah datang ke sini. Baru 4 hari kat sini dah rindu makanan Malaysia ke? Hehe.. Lepas makan, sekali lagi kami ke Central Market untuk shopping buat kali terakhir. Orang kata, shop till you drop. hehe.. Macam-macam jugak barang yang dibeli pagi itu, siap ada yang beli beg baru untuk isi barang-barang yang dibeli di sini.

Lepas semua dah puas membeli belah, kami pulang ke hotel dengan berjalan kaki. Saja je nak cuba berjalan di tengah bandar Phnom Penh. Lagipun orang kata hotel tempat kami tinggal tu tak jauh dari Central Market. Walaupun pada mulanya tersesat sikit, tapi akhirnya kami sampai jugak di Hotel New York walaupun jalan tak berapa sure. Berpeluh jugaklah nak sampai. Kami berkemas-kemas untuk check out dari hotel untuk ke airport. Sebelum ke airport kami singgah sebentar di sebuah restoran halal untuk makan tengahari.

Pengembaraan kami di Kemboja berakhir bila penerbangan kami berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Phnom Penh kira-kira jam 6.30 petang waktu Malaysia. Alhamdulillah, pengalaman kali ini lebih bermakna dan pasti tidak akan dilupakan. InsyaAllah panjang umur ada rezeki kami kembali lagi ke bumi Kemboja. Terima kasih tak terhingga kepada Ez Qurban dan semua krew2 nya.

12 Disember 2009

Keindahan panorama Sungai Mekong

Foto-foto berikut diambil di waktu pagi selepas waktu subuh. Panorama indah Sungai Mekong ini dirakam di kampung Chrouy Meterei Kemboja. It's amazing! SubhanAllah!





07 Disember 2009

Catatan Kembara Kemboja 2009 Siri I

Penat masih terasa. Baru saja balik dari Langkawi semalam selepas habis tugasan di Lima 2009. Sebelum itu, pada 26 hingga 30 Oktober 2009 saya dan rakan-rakan Devotees berada di Phnom Penh Kemboja untuk menjayakan persembahan khas sempena Hari Raya Eidul Adha. Kembara ke bumi Kemboja kali ini lebih bermakna kerana turut disertai rombongan Kembara Korban anjuran IKIM FM dan EZ Qurban.

Pada 26 Oktober, kami berlepas ke Kemboja kira-kira hampir jam 4 petang dari LCCT menaiki penerbangan Air Asia. Tiba di Phnom Penh 1 jam 45 minit kemudian disambut oleh bos Ez Qurban, Ustaz Azhar. Rasa bersyukur kerana masih diberi peluang menjejakkan kaki untuk kali ketiga di situ. Kami terus menaiki bas mini untuk ke Chrouy Meteri, sebuah perkampungan Islam di pinggir Sungai Mekong. Perjalanan mengambil masa kira-kira sejam dan kami sampai di saat waktu solat Isyak sudah pun tiba. Gembira dapat berjumpa lagi dengan saudara Rozali, sahabat kemboja yang sudah setahun tidak bertemu. Perut sudah berbunyi minta diisi. Alhamdulillah kami tiba dengan langkah kanan ketika orang kampung dan rombongan Kembara Korban sedang menjamu makan malam. Kami dihidangkan dengan nasi dan lauk pauk yang dimasak oleh orang-orang kampung. Rasa lapar membuatkan semuanya nampak berselera. Ustaz Erwan IKIM FM juga turut serta dalam rombongan Kembara Korban. Sempat juga berborak-borak bersama Ustaz Erwan usai makan malam yang diakhiri dengan minuman air kelapa. Selepas makan, kami bersama krew Ez Qurban dan IKIM FM sempat berbincang ringkas mengenai persembahan yang akan berlangsung keesokan harinya. Setelah selesai kami terus ke masjid kampung untuk solat dan bermalam di situ.

Di LCCT selepas check in

Bumi Kemboja dari atas

Di Phnom Penh International Airport selepas tiba

Keesokan harinya, setelah solat subuh kami dihidangkan dengan panorama pagi Sungai Mekong yang sangat indah dan mempesona. Terpana melihat jalur-jalur cahaya fajar yang menakjubkan melatari ketenangan arus sungai Mekong yang menjadi sumber rezeki penduduk kampung. Sungguh hebat ciptaan Allah. SubhanAllah. Saya terpaku di tebing sungai sehingga matahari memancarkan cahayanya. Foto-fotonya saya akan upload dalam post khas nanti. Sarapan kami pada pagi itu roti perancis cicah kari daging. Hmm.. sungguh menyelerakan walaupun roti agak keras. Ustaz Erwan pun makan banyak pagi tu. Selepas sarapan kami sempat menyaksikan ibadah korban yang dikendalikan oleh Ez Qurban di perkarangan masjid. Banyak juga lembu dan kambing yang tumbang pagi itu. Suasana cukup meriah kerana ramai kanak-kanak dan penduduk kampung turun menyaksikan ibadah korban dilaksanakan. Pelbagai gelagat dapat dilihat. Selesai korban dijalankan, kami pun berangkat , bersama-sama rombongan Kembara Korban menuju ke Phnom Penh. Sebelum bertolak imam masjid kampung sempat memberi kata-kata penghargaan dan meluahkan rasa terharu kepada semua ahli rombongan dan rakyat Malaysia yang memberi sumbangan kepada mereka.

Sarapan; Roti Perancis dan kari daging


Qurban dan Aqiqah di Chrouy Meterei

Penduduk kampung menyaksikan qurban

Nak aiskrim!!

Menghitung detik...

Anak-anak Islam Kemboja

Tiba di Phnom Penh kami terus ke Central Market atau Psar Thmey untuk memberi peluang kepada peserta Kembara Korban membeli belah buah tangan untuk dibawa balik ke Malaysia. Saya dan Devotees sempat menjenguk di sekitar pasar untuk meninjau apa yang patut dibeli. Banyak perubahan yang berlaku di situ berbanding setahun lepas. Gerai-gerainya lebih tersusun dan kerja-kerja pengubahsuaian sedang giat dijalankan. Setelah penat meninjau, kami akhirnya sepakat untuk membeli cincin yang sama bentuk setiap seorang sebagai trademark Devotees. hehe. Memang cantik cincin tu. Designnya agak berbeza dengan cincin-cincin yang lain. Dah puas berjalan di Psar Thmey, perut pun dah lapar, apa lagi makan tengahari tu memang berselera. Kami makan tengahari di Masjid Nurun Naim kilometer 8, lokasi persembahan yang akan berlangsung pada malamnya. Di situ hati gembira dapat bertemu dengan Suhaimi, adik kepada Rozali yang menjadi sahabat baik kami sepanjang berada di sana. Kami akan menginap di rumahnya pada malam itu. Selepas makan kami berehat-rehat dan solat di rumah Suhaimi. Keluarganya semua peramah dan baik-baik. Semua boleh faham Bahasa Malaysia dan ada yang memang lancar berbahasa Malaysia. Ini menjadikan kami lebih mesra dengan keluarga Suhaimi.


Psar Thmey

Cincin 'pertunangan' kami

Petang itu kami dihidangkan dengan Suet Kew (Sup Lembu) dan Pelie (Kerabu). Memang sedap. Kalau nak tau, salah seorang kakak Suhaimi pernah muncul dalam rancangan Rasa Halal Orient yang disiarkan di Astro Oasis. Sambil makan sambil bersembang-sembang dengan keluarga Suhaimi dan mak saudaranya. Memang happening. Saya juga sempat mencuba untuk menyediakan satu lagi makanan kemboja iaitu Pueh Kew. Daging lembu yang dicincang digaul dengan bawang putih, gula dan garam dimasukkan ke dalam usus lembu yang dah dicuci. Lepas tu diikat dan dijemur sebelum dimasak. Rupanya ala-ala sosej kalau kat Malaysia. Dapat pengalaman baru.

Pelie

Suet kew

Bersama Suhaimi dan Husniya

Menjamu pelie dan suet kew


Menyibuk membuat pueh kew

Malam pun menjelang tiba, selepas solat isyak kami sudah pun bersedia dengan berpakaian baju melayu 'sugus' untuk persembahan di perkarangan masjid. Majlis dimulakan dengan bacaan berzanji oleh Halim dan seterusnya takbir raya beramai-ramai. Kami mendendangkan 10 buah lagu kesemuanya termasuk beberapa lagu acapella. Malam itu memang meriah dengan kehadiran ramai penduduk-penduduk di sekitar kilometer 8 yang kebanyakannya beragama Islam. Malam itu juga diadakan kutipan sumbangan untuk penduduk sekitar yang menjadi mangsa kebakaran yang berlaku beberapa hari sebelum Hari Raya Eidul adha. Alhamdulillah banyak juga sumbangan yang diperolehi. Kami menutup persembahan dengan lagu I'tiraf. Terima kasih kepada Ustaz Erwan yang menjaga sound system malam itu. Walaupun ada sdikit gangguan teknikal, namun keseluruhannya kami berpuas hati dengan persembahan malam itu. Terima kasih kepada krew EZ Qurban, rombongan Kembara Korban dan semua penduduk yang hadir pada malam itu.


Makan dulu sebelum show

Coretan bersambung..

p/s: kalau nak tengok video. tengok kat blog halim.