28 November 2010

Kembara Qurban 2010 : Siem Reap-Phnom Penh Part II

Hari Kedua (16.11.2010)

Usai bersiap-siap dan bersarapan nasi lemak & roti canai, kami bertolak ke destinasi yang paling dinanti-nantikan di Siem Reap ini, pastinya tapak bersejarah Angkor Wat. Tak sabar nak melihat dengan mata sendiri tinggalan artifak yang pernah dicalonkan sebagai antara keajaiban dunia itu. Sedikit latar belakang mengenai Angkor Wat. Ia merupakan kompleks keagamaan yang dibina oleh Raja Suryavarman II pada awal kurun ke 12. Bermakna usia Angkor Wat sudah mencecah kira-kira 800 tahun. Ia dibina berasaskan seni bina Khmer yang cukup kompleks dan proses pembinaannya dikatakan mengambil masa berpuluh-puluh tahun. Angkor Wat adalah bahasa Khmer yang bermaksud "Kota Kuil". Terletak di kawasan yang dipanggil Angkor yang tidak jauh dari bandar Siem Reap. Wah, dah macam cikgu sejarah pulak.

Kaunter tiket Angkor Wat
Setibanya di kaunter tiket, kami diarahkan untuk turun daripada bas untuk diambil gambar. Setiap pelawat yang ingin memasuki kawasan Angkor Wat dikehendaki memiliki pas masuk yang tertera gambar sendiri., agak unik. Bayaran yang dikenakan untuk seorang pelawat adalah sebanyak $20 USD. Selepas selesai urusan tiket, kami terus menuju ke Angkor Wat. Tiba di sana, pandangan sudah terasa aura keunikannya. Dari jauh saujana tersergam kompleks Angkor Wat yang di kelilingi tasik yang tenang. Kami berjalan kaki untuk ke pintu gerbang dan bangunan utama. Laluan untuk ke pintu gerbang merentasi tasik yang dihiasi dengan bunga-bunga teratai. Lensa kamera tidak putus-putus menembak sudut-sudut menarik seni bina artistik dan lamannya yang sungguh cantik. Memang mengagumkan. Laluan ke bangunan utama pula dipagari dengan pagar batu yang terukir cantik dan di kelilingi taman yang menghijau. Fikiran membayangkan bagaimana keadaan kawasan tersebut ketika 800 tahun dahulu. Tentu sangat cantik. Mengikut sejarah, binaan keseluruhannya menggunakan batu pasir yang diangkut daripada Gunung Kulen yang terletak 40 kilometer dari situ. Yang menjadi tanda tanya, bagaimana batu pasir yang begitu banyak dapat diangkut dalam zaman yang tidak ada kenderaan dan jentera-jentera pembinaan.

Tiba di Angkor Wat

Pintu gerbang Angkor Wat

Posing jap

Pagar sepanjang laluan ke bangunan utama
Pelancong-pelancong Jepun

Penerokaan Angkor Wat diteruskan sampai ke bangunan utama. Matahari semakin terik memancar cahayanya. Tapi sikit pun tak mematahkan langkah menghayati keajaiban ciptaan manusia yang dikurniakan kebijaksanaan oleh Yang Maha Pencipta. Menakjubkan. Itulah perasaan bila memasuki bangunan utama Angkor Wat. Setiap sudut di dalam bangunan mempunyai keunikan tersendiri dan dihiasi pelbagai ukiran yang cukup kompleks. Dinding, tiang, siling dan lantainya memperlihatkan betapa teliti dan hebatnya mereka yang membina bangunan tersebut. Sangat asyik melihat hingga terpisah dengan kawan-kawan. Saya lebih senang berjalan sendirian sebab lebih mudah dan bebas untuk meneroka setiap sudut bangunan dan menangkap gambar-gambar yang menarik. Kalau nak tahu, mengikut jurutera moden, anggaran masa yang diperlukan untuk membina kompleks hebat ini adalah 300 tahun, tapi mengikut sejarah ia hanya mengambil masa kurang daripada 40 tahun. Hebat kan! UNESCO telah mengiktiraf Angkor Wat sebagai Tapak Warisan Dunia yang agung atas kehebatan seni bina dan nilai sejarahnya. Oh ya, mengikut rekod Angkor Wat adalah kawasan keagamaan yang terbesar di dunia yang pernah dibina. Memang sangat luas dan kami pun tak mampu untuk meneroka keseluruhan kawasannya. Selain Angkor Wat, banyak lagi kuil-kuil di kawasan berhampiran yang turut menjadi tumpuan pelancong seperti Bayon dan Angkor Thom. Ramai pelancong terutamanya dari Korea dan Jepun menghabiskan masa beberapa hari untuk melawat kesemua tapak-tapak sejarah tersebut.

Posing di satu sudut dalam Angkor Wat

Salah satu ukiran dinding yang cantik

Rehat kejap

Tangga naik ke bahagian atas. Tak dapat naik sebab ramai sangat pelancong berbaris

Salah satu tangga lama

Menjelang tengahari kami berkumpul di hadapan Angkor Wat sambil berehat menghadap tasik. Semua sudah kelihatan penat tapi puas. Tak sangka berpeluang melihat sendiri tempat-tempat ajaib sebegini. InsyaAllah ada rezeki nak ke keajaiban-keajaiban dunia yang lain pula. Selepas semua berkumpul, kami kembali ke hotel penginapan untuk berehat, solat dan makan tengahari.

Kerja-kerja baik pulih yang sedang dijalankan

Ukiran tentang kisah hidup mereka

Signboard tapak warisan dunia UNESCO

Hadapan Angkor Wat

Petang itu kami ke Old Market di Siem Reap untuk membeli-belah. Tapi saya hanya sekadar bersiar-siar sahaja sebab nak shopping di Phnom Penh nanti. Petang itu juga Devotees, Muadz dan Hafiedz ke Madrasah Qamaruddin Al-Islamiah Kg Stengmai lokasi untuk persembahan pada malam nanti untuk soundcheck. Persembahan bermula selepas isyak. Kami membuat persembahan yang santai sahaja untuk malam raya itu. Dimulakan dengan takbir raya oleh Ustaz Erwan dan diikuti dengan persembahan Mu'adz dan Hafiedz, seterusnya Devotees. Alhamdulillah sambutan penduduk amat baik. Abon juga sempat mengisi satu sot dengan lawaknya. Beberapa orang peserta Kembara Qurban turut menghulurkan sumbangan kepada wakil penduduk, Ustaz Musa. Usai persembahan, kami dihidangkan dengan hidangan istimewa Siem Reap, lembu naik bukit atau dalam bahasa Khmer, 'kew lang phnom'. Bahan-bahannya cukup ringkas, daging lembu yang diperap dengan sos tiram dan sayur-sayuran. Kami memasaknya sendiri di atas kuali yang 'berbukit' dan berlubang-lubang. Unik. Memang tak jumpa kalau di Malaysia. Cara memasaknya pun sangat simple, cuma panaskan minyak dan mentega, dan teruskan masukkan daging yang diperap tadi. Rasanya, mmmm enak sekali. Dagingnya fresh dan manis dicicah dengan sos black pepper. Sedap. Semua makan sambil masak dengan khusyuk sampai kekenyangan. Alhamdulillah....


Kanak-kanak bersedia menanti persembahan

Sebahagian penduduk tempatan yang hadir

Ustaz Erwan dan Rozali pengacara bersama

Persembahan Mu'adz dan Hafiedz

Persembahan santai Devotees

Lembu naik bukit 'kew lang phnom'

Mencuba bakat memasak

Ni rupanya yang dah masak

Selesai menjamu selera, kami kembali ke hotel untuk berehat dan bersiap-siap untuk check out awal pagi esok. Selamat malam. Bersambung lagi. =)

23 November 2010

Kembara Qurban 2010: Siem Reap-Phnom Penh Part I

Alhamdulillah. Sekali lagi Devotees berpeluang menjejakkan kaki di Kemboja untuk kali yang ketiga. Kali ini lebih meriah dengan kehadiran Abon, Mu'adz, Hafiedz Udu, Ustaz Erwan IKIM.FM serta peserta-peserta Kembara Qurban. Terima kasih kepada EZ Qurban, terutamanya Ustaz Azhar & Puan Nor'adzimah yang sudi menaja kami ke sana. Juga kepada urusetia Kembara especially Sarah & Siti Noor Syazwana. InsyaAllah di ruang ini saya akan coretkan pengalaman kami sepanjang berada di sana untuk perkongsian bersama.


Hari Pertama (15.11.2010)

Bangun seawal pukul 2.00 pagi dan bersiap-siap untuk kali terakhir. Bertolak pukul 3.00 pagi ke LCCT bersama ayah, dan 2 orang adik Syarah & Safura yang turut sama ke Kemboja. Sampai di LCCT kira-kira pukul 3.30 pagi. Urusetia sudah setia menanti di food court untuk pendaftaran para peserta. Kelihatan ramai juga peserta yang sudah tiba. Devotees yang lain belum kelihatan. Khabarnya kereta yang dinaiki tayarnya pancit. Berat sangat kot haha. Menjelang 4.30 pagi semakin ramai peserta yang tiba dan sebahagiannya sudah ke kaunter check-in. Setelah selesai semua, kami masuk ke departure hall untuk solat subuh sambil menanti masa untuk berlepas.

Siem Reap - Ready for check-in

Hampir pukul 7.00 pagi, pesawat Air Asia AK280 berlepas dari LCCT menuju ke Siem Reap. Dapat tempat duduk sebelah pintu kecemasan betul-betul dekat sayap. View terhalang sikit tapi ok lah. Penerbangan yang mengambil masa 2 jam 5 minit agak membosankan sebab tak tau nak buat apa. Belek majalah Travel 360, lelap kejap, lepas tu order nasi lemak & white coffee untuk breakfast. Shauqi yang duduk sebelah lena sampai ke Siem Reap.

Take off!

Pukul 9.00 pagi selamat mendarat di Siem Reap International Airport. Di runway agak lengang, cuma pesawat kami sahaja yang ada. Cuaca di Siem Reap agak mendung. Ikut weather forecast memang musim hujan di sana tapi harap-harap ramalan tak menjadi kenyataan. Selepas selesai urusan bagasi, imigresen & kastam, kami semua berkumpul di luar untuk menanti bas. Kami disambut oleh Rozali & adiknya Husniya yang merupakan wakil Ez Qurban di sana. Muka masing-masing agak penat sebab mungkin tak cukup tidur malam tadi. Kami dibahagi kepada 2 kumpulan yang akan menaiki 2 bas yang berbeza untuk ke hotel yang akan dihuni sepanjang berada di Siem Reap. Sepanjang perjalanan, kelihatan banyak hotel di tepi jalan. Memang Siem Reap menjadi tumpuan pelancong terutamanya dari Korea & Jepun yang gemar melawat tinggalan-tinggalan sejarah di sini. Bandar Siem Reap tidak sesesak Phnom Penh dan kelihatan lebih teratur. Tiba di Hotel Sorphoun Villa, masing-masing seperti sudah tak sabar nak masuk bilik untuk berehat. Mungkin nak tebus tidur yang tak cukup semalam. Hotel Sorphoun Villa adalah satu-satunya hotel yang dimiliki oleh orang Islam di Kemboja dan terdapat sebuah restoran halal di hadapan hotel tersebut. Sebahagian peserta menginap di sebuah lagi hotel berhampiran iaitu New Siem Reap Town hotel.

Siem Reap International Airport

Sempat posing sebelum naik bas. Devotees, Bro Mu'adz, Hafiedz & Ust. Erwan

Hotel Sorphoun Villa tempat kami menginap

Selepas berehat, solat zuhur & makan tengahari. Kami bertolak ke destinasi pertama untuk dikunjungi, iaitu tasik terbesar di Asia Tenggara; tasik Tonle Sap. Kami dibawa menaiki bot untuk menjelajah tasik dan melihat perkampungan terapung di situ. Alhamdulillah cuaca sangat baik dan langit kelihatan sungguh cantik. Cerah dan biru. Bot menyusuri tasik yang mengalirkan airnya ke Sungai Mekong yang bersambung hingga ke Phnom Penh. Memang sangat luas seakan-akan laut. Sedang semua asyik menikmati panorama Tonle Sap, kami dikejutkan dengan deruan enjin-enjin bot yang seolah-olah mengejar kami. Sebuah bot meluru dengan lajunya ke arah bot kami lantas seorang budak perempuan melompat masuk ke dalam bot kami. Semua yang ada di atas bot terpegun & terkejut dengan aksi budak yang macam stuntwoman itu. Memang hebat la. Rupa-rupanya dia membawa air tin untuk dijual kepada kami. Tapi air tinnya tak laku, aksinya saja yang laku. Beberapa orang peserta memintanya mengulang kembali aksi lompat-melompat seperti tadi. Bot kami didatangi beberapa buah bot kecil yang daif yang membawa anak-anak kecil yang merayu-rayu meminta duit. Tapi ada sesuatu yang dibawa oleh mereka, ular! Eeee... Dengan selamba mereka melilitkan ular di leher mereka sebagai satu pertunjukan sambil merayu-rayu untuk diberikan duit. Satu lagi aksi yang meriuhkan keadaan & mencemaskan beberapa orang makcik yang gelikan ular. Sepanjang perjalanan, beberapa lagi buah bot yang membawa budak-budak kecil menghampiri kami dan melakukan perkara yang sama. Ada yang sempat bertenggek di tepi bot kami dan kemudian melompat kembali ke bot mereka selepas diberi duit. Begitulah cara mereka mencari sesuap nasi untuk kelangsungan hidup di atas tasik yang cukup luas ini.

Tasik Tonle Sap yang sangat luas

Inilah aksi stuntwoman yang mahal itu!

Gadis kecil dengan ular meminta-minta duit

Banyak perkampungan terapung dapat dilihat sepanjang jelajah kami di Tonle Sap. Difahamkan ramai penduduk di situ adalah pendatang dari Vietnam. Kehidupan mereka sangat daif dan kebanyakannya bekerja sebagai nelayan. Mereka masak, makan, tidur, sekolah di atas air dengan kemudahan yang tidak sempurna. Tak dapat dibayangkan kalau hidup seperti mereka di situ. Kami sempat singgah sebentar di sebuah kampung terapung untuk melihat buaya dan ikan patin. Tak putus-putus lensa menangkap gambar-gambar menarik sepanjang perjalanan menjelajah tasik Tonle Sap.

Menyusuri perkampungan terapung

Kami kembali ke jeti untuk menaiki bas balik ke hotel. Dalam perjalanan menaiki bas, budak-budak datang membawa souvenir yang telah ditampal dengan gambar kami untuk dijual. Rupa-rupanya sebelum naik bot tadi, mereka sudah siap menangkap gambar-gambar kami untuk dibuat souvenir. 5 dolar! 5 dolar! Mereka merayu supaya dibeli. Ramai juga yang beli selepas tawar menawar dengan mereka. Tapi saya tak beli pun. Hehe. Kami sempat singgah di sebuah perkampungan Islam berhampiran. Setibanya di situ, azan asar berkumandang dari sebuah surau terapung yang kecil. Kami singgah sebentar di surau untuk bertemu imam dan penduduk di situ. Sempat berbual-bual dan bertanya khabar serta mengalunkan selawat bersama-sama sebelum berpisah. Di akhir pertemuan, sedikit sumbangan dihulurkan untuk surau dan penduduk kampung tersebut. Terharu melihat kehidupan mereka yang serba kekurangan namun mereka teguh dengan akidah Islam.

Sebaik sahaja meninggalkan perkampungan itu, hujan turun dengan lebatnya. Kami terus balik ke hotel untuk berehat, solat dan makan. Malam itu, kami ke Siem Reap Night Market untuk sesi membeli belah yang pertama. Agak happening juga di situ kerana ramai pelancong yang datang dan banyak gerai yang menjual pelbagai barangan. Sempat juga menyambar beberapa souvenir untuk di bawa balik.

Selepa penat berjalan seharian sejak daripada awal pagi, kami kembali ke hotel untuk berehat. Bersambung untuk hari yang kedua. =)