07 April 2011

Konichiwa Osaka II

14 Mac 2011


Hari kedua kami di Osaka. Suhu hari ini dijangka tidak terlalu sejuk, belasan darjah celcius. Tapi baju tebal kena pakai juga. Hari ini kami berjalan ke destinasi kedua selepas makan tengahari dan solat jamak zuhur dan asar untuk memudahkan perjalanan. Maklumlah di Jepun bukannya ada surau atau masjid yang mudah dijumpai. Destinasi yang dituju ialah Kyoto. Kami menaiki bas berhampiran Manekiya Supermarket menuju ke Senri Chuo  stesen. Tambangnya 210 yen. Bas di sini sangat efisien dan punctual. Pemandunya pula berpakaian seperti pilot kapal terbang dan kelihatan profesional. Ditambah lagi dengan microfon kecil yang dipakai untuk membuat announcement. Setiap kali ada penumpang masuk, pemandu akan meminta penumpang berhati-hati dan yang paling menarik, tiap-tiap penumpang yang keluar dari bas akan diucap arigato gozaimasta. Maka sepanjang perjalanan akan terdengar ucapan arigato berkali-kali. Bagus kan.

Dalam bas, bersih dan kemas

Sampai di Senri Chuo, kami menaiki subway ke stesen Shin Osaka pula. Beli tiket guna mesin yang sangat pantas. Tiketnya kecil saja. Jimat kertas.

Senri Chuo subway station

 Mesin tiket subway

Inilah tiketnya, comel je

Sampai di Shin Osaka, kami akan menaiki sesuatu yang mengujakan, bullet train! Sebelum ni pernah baca dan tengok tv je, sekarang akan rasa sendiri. Tak sabar2. Nama bullet train yang kami nak naik ialah Tokaido Shinkansen. Shinkansen ada macam-macam jenis. Kami naik jenis Nozomi, yang paling laju sekali. Ada dua lagi model lain iaitu Hikari dan Kodama. Paling ketara perbezaannya adalah design kepala train. Shinkansen ni kelajuannya boleh mencecah lebih 300 km sejam. Laju kan? Bayangkan jarak sejauh 500km dari Osaka ke Tokyo hanya mengambil masa dua setengah jam.

Posing dengan tiket shinkansen

Inilah dia shinkansen

Semua orang beratur sebelum naik shinkansen

Budak comel pun nak naik shinkansen..kawaii!

Bila masuk ke dalam bullet train, rasa macam masuk dalam flight pulak. Tempat duduknya selesa dan tingkapnya pun kecil je macam tingkap dalam flight. Bila duduk dalamnya tak begitu terasa kelajuannya, tapi bila dilihat dari luar, memang macam peluru!

Dalam shinkansen, macam dalam flight

Kami naik shinkansen tak lah sampai ke Tokyo. Tapi hanya ke destinasi yang ditujui iaitu bandar Kyoto. Kami hanya bersiar-siar di sekitar Kyoto station. Cuaca hari ini agak mendung, tapi tidak ada hujan turun. Berpusing-pusing di dalam bangunan Kyoto Station terasa dahaga pulak. Untuk dapatkan minuman di Jepun sangatlah mudah kerana vending machine sangat banyak dan ada di mana-mana. Air botol, air tin, air dalam cup semua ada. Yang menariknya, air tin yang panas pun ada. Pilih je. Vending machine makanan pun banyak, tapi tak boleh beli la sebab tak tau kehalalannya. 



Kyoto Station

 Depan Kyoto Station

Vending machine makanan & minuman

Bercakap tentang makanan pula, Jepun memang sangat kaya dengan macam-macam jenis makanan. Kalau berjalan-jalan di mana-mana, banyak sekali restoran yang menyajikan pelbagai juadah yang nampak menyelerakan. Di luar setiap restoran, mesti ada replika makanan-makanan yang dijual. Memang nampak macam real. Rasa macam nak try je, tapi apa boleh buat, kat Jepun takda JAKIJ (JAKIM versi Jepun). Hehe..

Replika makanan di luar restoran

Di sekitar Kyoto Station kami sempat ke Sky Garden yang terletak di atas rooftop bangunan Kyoto Station. Dari sini dapat dilihat pemandangan seluruh kota Kyoto. Very nice view. Sempat rehat sambil makan biskut dan roti sebab dah kelaparan. Lepas tu kami ke skybridge ala2 KLCC yang ada pelantar untuk melihat view Kyoto tower dan seluruh kawasan bandarnya. Best2! Ketika berjalan-jalan menghayati pemandangan yang menarik, terjumpa dua orang budak perempuan yang sangat cute. Kawaii dalam bahasa Jepun! Sempat snap beberapa gambar, parents dorang pun sangat sporting. So far, budak-budak Jepun yang ditemui semuanya cute2. Kebanyakannya bermuka bulat, berpipi gebu dan berambut lurus. Sangat menggeramkan, hehe..

 Sky Garden @ Kyoto Station

 Kyoto Tower

Budak2 comel dengan mak & adik

Lepas puas mengelilingi Kyoto station, kami singgah sekejap di Kyoto Tower untuk melihat souvenir. Dapat lah beberapa souvenir dari Kyoto untuk dibawa pulang. Harga di situ agak mahal, ye lah sebelum beli je mesti nak convert ke RM. Mestilah mahal kan. Dah dekat nak maghrib, kami pun balik ke Osaka menaiki tren biasa. Tak mampu dah naik bullet train sebab mahal, sekali cukup la. Perjalanan balik melalui Shin Osaka dan terus ke Senri Chuo. Sampai di Senri Chuo hari dah gelap, kami berehat sekejap sambil makan onigiri salmon sushi dan sushi unagi untuk menghilangkan kebuluran. Onigiri ialah nasi kepal berbentuk segi tiga yang diisi dengan tuna atau udang bersama mayonis dan dibalut dengan rumpai laut. Mudah dan sedap dimakan!

Inilah onigiri

Makan onigiri jap 

Sushi unagi atau belut

Lepas siap makan, singgah sekejap di Labi Senri, sebuah gedung barang-barang elektronik dan mainan. Banyak sungguh barang-barang elektronik. Macam-macam ada. Maklumlah Jepun kan. Tapi sekadar window shopping je la, sebab tak bajet untuk membeli-belah pun kat sini. Hari makin gelap dan suhu pun makin rendah, kami pun balik rumah naik bas 210 yen dengan kaki yang letih tapi hati yang gembira. Sampai rumah lepas makan (makan lagi? sejuk2 memang cepat lapar) dan solat, kami tidur bertemankan heater 28 darjah celcius. Bersambung lagi =)



06 April 2011

Konichiwa Osaka I

Alhamdulillah, syukur pada Allah. Akhirnya kaki ini dapat dijejakkan di bumi Jepun yang sebelum ini tak pernah terlintas di fikiran untuk ke sana. 13 hingga 20 Mac berada di sana bersama keluarga menitip pengalaman yang sangat-sangat berharga. Walaupun kami ke sana sehari selepas tsunami yang sangat dahsyat, tapi alhamdulillah Osaka tidak affected dengan bencana tersebut. Mulanya agak risau juga dan ramai juga yang bertanya. Perjalanan diteruskan. Jepun memberi seribu satu pengajaran dan pelajaran yang cukup bermakna. Saya nak recommend semua orang kena melawat Jepun. InsyaAllah dalam catatan ini, saya akan kongsikan pengalaman sepanjang berada di sana. Tapi nak cerita ringkas-ringkas je, based on gambar. Banyak gambar lagi best kan. Ok here we go!

13 Mac 2011


Selamat mendarat di Kansai International Airport kira-kira pukul 6.30 pagi waktu Jepun dengan penerbangan Thai Airways. Penerbangan dari Kuala Lumpur pukul 9 malam transit di Suvarnabhumi Airport, Bangkok dan terus ke Osaka. Sebelum mendarat, solat subuh dalam kapal terbang. Pertama kali pengalaman solat di udara, banyak mata-mata yang memandang. Semoga mereka diberi hidayah. Menjejakkan kaki di bumi Jepun, terasa sangat teruja. Hilang terus segala keletihan dalam penerbangan yang mengambil masa kira-kira 7 jam. Pemeriksaan imigresen dan kastam berjalan lancar dengan pegawai-pegawai yang sungguh dedikasi. Ada seorang pegawai imigresen wanita yang datang membantu ketika kami agak terkial-kial mengisi borang ketibaan kerana kurang faham dengan arahan-arahan dalam borang. Walaupun tidak fasih berbahasa Inggeris, tapi dia sedaya upaya membantu kami. Pelajaran pertama di Jepun.

Kansai International Airport



Di luar, lensa kamera pantas menembak sudut-sudut menarik di Kansai Airport sambil menunggu kedatangan kakak yang datang menjemput. Oh ya, kakak sulung saya belajar di sana, tapi saat catatan ini ditulis kakak dah habis belajar dan dah balik Malaysia pun. Suhu di luar airport agak sejuk, dalam 11'C. Maka pakaian sejuk yang tebal-tebal pun mula berfungsi. Selepas kakak sampai, kami menaiki bas ke stesen keretapi di bandar Osaka. Sebelum bas sampai, semua orang sudah siap beratur dengan tertib sekali. Bagasi-bagasi pula disusun elok-elok. Pelajaran kedua =).


Dalam bas


Perjalanan mengambil masa kira-kira 30 minit untuk sampai ke Umeda Station di tengah bandar Osaka. Kansai Airport terletak di tengah laut dan dihubungkan dengan jambatan yang agak panjang. Mungkin tanah sudah kehabisan, jadi tanah ditambak di tengah laut untuk dijadikan airport. Sampai di Umeda, teruja melihat orang ramai berjalan dengan laju dan bersimpang siur seolah-olah mengejar sesuatu. Semuanya berjalan dengan cepat dan tak berlengah. Mungkin mengejar waktu. Pelajaran ketiga =).




Kami menaiki tren Hankyu dari Umeda ke Kita Senri untuk balik ke rumah sewa kakak. Trennya sangat bersih dan kemas walaupun kelihatan lama. Perjalanan mengambil masa kira-kira 20 minit. Sepanjang perjalanan pastinya pemandangan kotaraya Osaka menjadi hidangan. Teruja lagi!

Dalam tren Hankyu

Sampai di Kita Senri, kami menaiki teksi ke rumah sewa kakak yang terletak di kawasan Onohara. Teksinya antik sekali. Tapi tambangnya agak mahal, ye lah nilai duit Jepun agak tinggi, 100 yen tu sama dengan RM3.70 kat Malaysia. Bagi dorang 100 yen tu macam seringgit kita kat sini.

 Teksi Osaka


Dari dalam teksi


Sampai di rumah sewa kakak yang comel dan ngam-ngam untuk 6 orang, kami berehat sambil tunggu waktu zuhur masuk dan makan tengahari. Perut dah kelaparan. Tambah-tambah lagi dalam cuaca sejuk. Saya ikut kakak ke supermarket berdekatan untuk membeli makanan dan barang dapur untuk makan tengahari. Nama supermarket tu Manekiya. Dekat je dengan rumah, so jalan kaki je.

Dalam Manekiya Supermarket


Ikan bakar kot


Rempah ratus gaban, hehe. Teringat Gaban, superhero time kecik-kecik dulu.

Merasa ikan salmon tak masak time makan tengahari. Juadah lain nasi jepun yang sedap dan lauk-pauk panas. Lepas siap makan tengahari yang menyelerakan dan solat zuhur, kami ke destinasi jalan-jalan yang pertama menaiki Osaka Monorail dari Toyokawa station berdekatan kawasan Onohara.

Menunggu monorel di Toyokawa station

Dalam monorel. Pemandunya perempuan.

Destinasi kami ialah sebuah taman yang sangat cantik, namanya Bampaku-kinen koen. Tak tau lah apa maksudnya, cuma koen tu maksudnya taman. Taman ni menjadi tempat warga Osaka bersiar-siar membawa keluarga di hujung minggu. Alhamdulillah rezeki, time kami datang masuk ke taman adalah percuma, biasanya ada bayaran untuk masuk ke situ. Di taman ini ada Menara Matahari yang menjadi trademarknya. Dan paling best ialah taman pokok-pokok ume yang sangat cantik. Bunga ume ni adik beradik dengan bunga sakura. Bunga sakura belum muncul lagi masa tu.


Depan tower of sun

 Orang ramai di Bampaku kinen koen

Bunga Ume pink 

Posing sat

 Tengok betul-betul. Ada satu warna pink terselit.

 Bunga ume merah

Lepas penat bersiar-siar di Bampaku kinen koen. Kami balik ke rumah menaiki monorel melalui stesen Kita Senri. Sempat singgah makan kuih ikan, rasanya macam bahulu berbentuk ikan yang berinti keledek. Sedap. Ok bersambung lagi. Baru je ada kesempatan mengupdate blog. =)