12 Julai 2011

Summer in Seoul Part II

Hari Kedua [1 Julai 2011]


Bermula pengembaraan di Seoul, kota yang diidam-idamkan oleh para peminat K-Pop dan drama2 Korea. Tapi, saya bukanlah termasuk dalam golongan tersebut ye. Yang saya kenal hanyalah Rain (sebab ada iklan syampu) dan Siwon (sebab pernah tertengok cite dia berlakon).  Kalau lagu, tau lagu 'nobody' je sebab selalu keluar kat radio. Yang lain-lain i really have no idea on them. Oklah, straight to the point, kembara kami bermula dengan perjalanan menaiki tren Seoul Metro dari stesen Sinchon menuju ke stesen Euljiro samga. Destinasi yang ditujui ialah Changdeokgung Palace, sebuah istana lama di tengah-tengah metropolitan Seoul. 

Tempat menunggu tren

Sampai di stesen Euljiro samga, kami berjalan kaki kira-kira 400 meter untuk ke destinasi yang dituju. Setelah membeli tiket berharga W3000, kami terus masuk meneroka tapak warisan dunia yang diiktiraf oleh UNESCO itu. Pemandangan di sekitar kawasan istana lama itu memang cantik, dihiasi dengan pokok-pokok yang redup dan ditambah lagi dengan architecture yang unik dan artistik. Saya suka memerhati dan menghayati seni-seni lama yang ditonjolkan dalam setiap binaan dalam istana tersebut. Kalau nak tau, istana Changdeokgung ini dibina oleh Raja Taejong pada tahun 1405 dan siap pada 1412 ketika zaman Dinasti Joseon. Kawasan istana ini sangat luas, di dalamnya terdapat banyak bangunan, dataran dan beberapa taman. Bila melihat di sekeliling kawasan istana ni, terbayang macam mana raja dan pembesar-pembesar sedang berjalan di sekitar istana dengan diiringi pengawal-pengawal istana. Memang menarik. Sila klik gambar2 untuk besarkan ye.

Di hadapan pintu masuk Changdeokgung palace 

Tiket masuk

Cantik seni bina bumbungnya

Dewan utama istana. Di sini raja ditabalkan dan upacara-upacara penting dijalankan.

Ramai kanak-kanak sekolah Korea yang sedang membuat lawatan sambil belajar di situ. Cikgu-cikgu gigih memberi penerangan kepada murid-murid tentang sejarah istana barangkali. Seronok  tengok budak-budak tu, macam-macam gelagat. Setelah kepenatan menjelajah kawasan istana hinggalah ke kawasan rumah-rumah pekerja bawahan, kami berehat sebentar di kafe dan kedai souvenir istana. Memang berpeluh2. Cuaca musim summer di Korea lebih kurang saja dengan Malaysia. Kami beberapa kali membayangkan kalaulah percutian ini di musim autumn atau spring, pasti bahagia dengan baju yang tak berpeluh dan lesu yang lambat tiba. Takpelah, lain kali pegi musim autumn atau spring ye. hehe..


Salah satu bangunan dalam kawasan istana

Murid-murid sekolah

Destinasi seterusnya, ialah berjalan-jalan di sekitar kawasan Bukchon, sebuah kawasan penempatan yang mempunyai rumah-rumah dengan seni bina tradisi Korea. Tak jauh dari Changdeokgung, tapi lenguh juga kaki berjalan. Setelah merakam beberapa gambar, kami terus saja kembali ke stesen subway untuk ke stesen Itaewon. 

Bukchon Hanok Village

Hari ini hari Jumaat, jadi kami nak merasa bersolat jumaat di Korea. Hanya di Itaewon ada masjid iaitu Seoul Central Mosque. Sampai di stesen Itaewon, kelihatan ramai orang Pakistan, India, Arab dan Malaysia. Memang di kawasan tersebut ramai muslim imigran. Banyak kedai-kedai makan muslim di situ. Sampai di Seoul Central Mosque, jemaah sudah melimpah hingga ke kawasan parking. Bermacam-macam bangsa. Tapi kelihatan sedikit sahaja yang berwajah Korea. Khutbah disampaikan dalam bahasa Inggeris dan Korea. Selesai solat jemaah beratur untuk mendapatkan susu dan roti yang disediakan oleh pihak masjid. Kami melihat saja sebab barisan terlalu panjang. Tapi akhirnya dapat juga susu dan roti diberi oleh petugas muslimah. Ramai pelajar-pelajar Malaysia yang berkumpul di masjid tersebut, kebanyakannya mengambil kursus kejuruteraan di universiti-universiti sekitar Seoul. Dari masjid kami singgah di restoran turki  Mr. Kebab untuk lunch. Menu hari itu kebab ayam, harganya W4000 atau RM12. Alhamdulillah sedap dan mengenyangkan. Dapatlah menjana tenaga untuk menapak lebih jauh. 

Seoul Central Mosque


 Kedai buku islamik di Itaewon


Juadah tengahari

Dari Itaewon, kami terus ke Yongsan. Di kawasan Yongsan, terdapat Memorial Perang Korea yang merakamkan sejarah-sejarah perang yang melibatkan Korea. Memorial ini sangat luas dan di sekitarnya dibina tugu-tugu perang dan dipamerkan kapal-kapal, jet pejuang dan jentera-jentera perang yang pernah digunakan. Juga di bangunan utama memorial, dipahatkan nama-nama tentera yang telah terkorban ketika berperang. Dapatlah merasa naik kapal perang, pegang peluru berpandu dan tengok keadaan kereta kebal. Lepas letih berjalan kami sempat berehat untuk minum-minum dan makan bekalan yang dibawa untuk menjana tenaga. Lepas ni sambung berjalan lagi.


 Korean war memorial
 Kira macam tugu negara Korea la ni


Kapal dan kereta kebal yang digunakan ketika perang

Semangat kekoreaan

Hari makin petang, trafik kelihatan makin sesak. Ramai warga Seoul berpusu-pusu balik ke rumah. Dan kami masih bersemangat meneruskan perjalanan walaupun dah keletihan. Destinasi seterusnya ialah N Seoul Tower, menara tertinggi di Seoul dan tempat terbaik untuk melihat pemandangan kotaraya Seoul. Dari stesen Yongsan, kami terus ke stesen Myeong-Dong. Kami sempat bersiar-siar di Myeong-Dong sebelum ke N Soeul Tower. Myeong-Dong agak happening dengan street bazar dan kedai-kedai fesyen yang trendy. Macam-macam ada kat situ, kalau nak shopping boleh la datang ke sini. Hari tu, kami sekadar melihat-lihat saja sebab craving untuk bershopping belum datang lagi. Maklumlah baru 1st day. 


Myeong-Dong street

Kami meneruskan langkah dengan tabah dan gagah untuk ke N Seoul Tower dengan memanjat bukit Namsan. Pendakian di Namsan hill sememangnya membakar beribu kalori dan melonggarkan lutut. Kami mendaki baratus-ratus tangga lebih banyak dari Batu Caves untuk sampai ke N Seoul Tower. Letih wooo.. Basah baju berpeluh-peluh bila sampai di puncak bukit. Dapatlah membunuh lemak-lemak degil. hehe. Tiket untuk naik ke N Seoul Tower berharga W9000 atau RM27. Tapi kami dapat diskaun 10% sebab guna kupon pelancong yang diperolehi dari T-Money card. Dapatlah save sikit. 

Mukaddimah tangga ke N Seoul Tower

Selamat sampai di N Seoul Tower

Kat atas menara, boleh kirim poskad cinta di sini.hehe

Menikmati panorama malam kotaraya Seoul dari observation deck sedikit sebanyak menghilangkan rasa keletihan. Lampu-lampu bangunan mewarnai pemandangan malam seluruh Seoul yang mempunyai populasi 10 juta orang penduduk itu. Memang cantik. Kami berehat-rehat di atas menara menghilangkan penat sebelum turun untuk balik ke guest house.


Panorama malam metropolitan Seoul

Kami kembali ke guest house di Sinchon menaiki bas dan tren. Selesai kembara hari ini, lapar dan penat tapi puas. Maggi tomyam menjadi santapan yang sungguh menyelerakan. Selesai solat, kami tidur dengan nyenyak sekali walaupun tidak lama sebab subuh masuk pukul 3.20 pagi!

10 ulasan:

~~miss tempe~~ berkata...

bestnyee..pegi korea.teringin nak pegi koreaa..

nur annisa berkata...

wah,alhamdulillah diberi peluang olehNYA merasai tmpat yg menarik ..bertuahnya

nur annisa berkata...

wah,alhamdulillah diberi peluang olehNYA merasai tmpat yg menarik ..bertuahnya

nisa_islam89 berkata...

syukran akhi muhammad atas prkongsian pngalamn yg sgt bagus ni.. (^_^)

::Cik Pija:: berkata...

waa bestnya korea. destinasi terbaik untuk honeymoon. hooyeahh! cpat2 kawen ye abg mat. bleh gi honeymoon lak. wuahahaha~ =)

Tanpa Nama berkata...

jauh berjalan...luas pengalaman....itu lah beruntungnye orng yang hadir sendiri di tempat yang diceritakan...pengalaman first hand....insyallah...ada rezeki..mak cik nak ke Korea juga....

are_jah91 berkata...

banyak sungguh tempat menarik kt korea..very nice(^_^)

Nur Ilyani berkata...

filzati..jom kte gi korea sesame

Nadzirah berkata...

Hey..thanks for sharing. Bestnya! Hehe..tengok drama Siwon ek? Siwon Super Junior kan..hehe..over-excited when it comes to Super Junior, :-).

NoR AmIRaH NoRdIN berkata...

Hm...besh jgk ye...
such an interesting place for holiday....(*,^)
ni yg rase macam xsabar2 nk g ni...
tp bile ye????...hehehe...