20 Julai 2011

Summer in Seoul Part III


Hari Ketiga [2 Julai 2011]

Kira-kira jam 9 pagi kami memulakan perjalanan menaiki Seoul Metro. Destinasi pertama ialah Dongdaemun. Kawasan Dongdaemun terkenal dengan tempat-tempat membeli belah dan juga tapak-tapak bersejarah.  Sampai di situ kami memilih untuk bersiar-siar di Dongdaemun History and Culture Park terlebih dahulu. Cuaca hari itu agak mendung, lebih selesa untuk berjalan-jalan kerana tak terlalu panas. Dongdaemun History and Culture Park adalah sebuah taman moden di tengah-tengah metropolitan Seoul yang masih belum siap sepenuhnya. Bila siap sepenuhnya, ia akan menjadi mercu tanda terbaru Seoul yang akan menempatkan sebuah pusat rekabentuk tercanggih, muzium pameran arkeologi Seoul Seonggwak dan taman untuk orang ramai berehat dan beriadah. Rekabentuk taman ini memang futuristik dan moden tetapi masih mengekalkan keindahan unsur-unsur alam yang hijau. Cantik. Kami sempat masuk ke pameran arkeologi yang memaparkan tinggalan-tinggalan sejarah Seoul.

Dongdaemun History & Culture Park Map 

Haechi yang comel, maskot rasmi Seoul

Pokok dan rumput hijau di sekitar taman

Seterusnya kami ke sebuah shopping complex iaitu Doota tak jauh dari taman. Di situ ada 2 buah kedai yang menjual pelbagai souvenir Korea yang dikatakan paling murah di Seoul. Maka shopping spree pun bermula. Sempat la capai fridge magnet, pen, poskad dan baju untuk dibawa balik sebagai ole-ole. Kedai tersebut memang terkenal di kalangan pelancong Malaysia sampai makcik owner kedai tu pun dah pandai cakap melayu sikit-sikit. Dapatlah tawar-menawar. Jadi, kalau datang ke Seoul jangan lupa singgah kat kedai Arirang di tingkat 5 dalam Doota shopping complex. Berbaloi-baloi..
Seterusnya kami berjalan-jalan di sekitar Dongdaemun meninjau-ninjau tempat-tempat shopping di kawasan itu. Memang banyak tempat shopping. Menariknya, ada bangunan yang menjual barangan khas untuk wanita sahaja dan ada sebuah lagi yang sempat kami masuk semuanya untuk orang-orang yang berusia. Dalam bangunan tu semuanya pakcik2 dan makcik2. Ada lagi sebuah kompleks khas untuk barangan kulit sahaja. Macam-macam ada. Yang paling menarik, kat bawah tanah pun ada tempat shopping.

Arirang Shop @ Doota, tempat souvenir murah2

Berposing di sekitar Dongdaemun

Hari dah tengahari, perut pun dah berkeroncong. Kami ke Itaewon untuk solat di Seoul Central Mosque dan lunch. Di masjid kelihatan ramai warga Korea yang bukan Islam datang untuk melihat senibina Islam dan bertanya tentang Islam. Imam masjid sentiasa mengalu-alukan kedatangan mereka dan memberi penerangan kepada mereka. Ada juga sukarelawan berbangsa Arab yang fasih berbahasa Korea sedang memberi penerangan tentang masjid dan Islam kepada orang-orang Korea yang datang ke situ. Mudah-mudahan mereka diberi hidayah dan syiar Islam berkembang di Korea. Lepas solat jamak qasar, kami terus ke restoran Mr. Kebab untuk lunch. Kalau semalam dah cuba kebab ayam, hari ini try kebab kambing pula yang berharga W5000 atau RM15. Alhamdulillah sedap. Perut pun dah isi, tenaga pun dah bertambah.

Dalam Seoul Central Mosque

Kami teruskan perjalanan menaiki tren dari stesen Sindang ke Hoehyeon untuk ke Namdaemun, sebuah lagi kawasan membeli belah yang berkonsepkan pasar terbuka. Di situ macam-macam barang ada; baju, beg, kasut, makanan, aksesori dan banyak lagi. Dikatakan barang-barang di sini dijual dengan harga borong. Kawasan pasarnya memang luas. Pengunjung pula kebanyakannya orang-orang tua. Sempat juga membeli sehelai seluar Korea dan mencuba makanan diraja, Kkultarae yang dibuat daripada madu dan kacang.



Namdaemun Market Gate 4, banyak gate dia

 Suasana di Namdaemun market

Round2 Namdaemun

Habis menjelajah Namdaemun, kami menaiki bas ke Namsangol Hanok Village, sebuah perkampungan tradisi korea. Ada 5 buah rumah tradisi yang dipamerkan di sini yang dibina berkonsepkan Dinasti Joseon. Kawasannya dihiasi dengan taman Korea dan sebatang sungai kecil yang cantik. Di dalam rumah, pelancong boleh melihat perabot-perabot, alat-alat memasak, pasu-pasu yang digunakan di zaman dahulu. Kami sempat bermain satu permainan memasukkan batang kayu ke dalam sebuah alat besi yang mempunyai 3 lubang. Tapi tak masuk-masuk pun.

 Pintu gerbang Namsangol Hanok Village

Rumah tradisi Korea

Tak tau apa nama permainan ni

Next destination ialah Cheonggyecheon Stream, sebatang sungai di tengah-tengah Seoul yang menjadi tumpuan orang ramai di waktu malam. Sungai ini dulunya sangat tercemar, tetapi Berjaya ditransformkan menjadi sebatang sungai yang sangat cantik dan bersih. Airnya jernih dan dihiasi dengan pokok-pokok renek dan batu batuan. Sepanjang sungai ini ada 22 jambatan yang mempunyai keunikan tersendiri. Kami berehat-rehat sambil menikmati keindahan sungai di waktu malam. Tapi, sungai ini menjadi spot untuk berdating. Memang tersangat ramai couple di sepanjang sungai. Sabo je la.

Cheonggyecheon Stream di waktu malam

Cantik kan

Hampir tengah malam kami kembali ke Sinchon. Di stesen terlihat ramai orang-orang gelandangan yang homeless sedang tidur berlapikkan kotak. Kebanyakannya orang tua. Kesian.. Inilah realiti di sebalik metropolitan Seoul rupanya. Sampai guest house makan maggi terus tidur. Zzzz…

Homeless tidur di stesen metro

Hari Keempat [3 Julai 2011]

Hari ini seperti yang diramalkan hujan turun sepanjang hari. Maka mood untuk berjalan pun berkurangan ke tahap negatif. Tapi digagahkan juga untuk berjalan. Kalau tak jalan rugi masa pulak, bila lagi nak ke Seoul kan. Plan asal nak ke Nami Island, tapi apa boleh buat terpaksa tukar plan ad-hoc lain. Hari ni ke i-Park Mall di Yongsan, sebuah gedung barang-barang elektronik. Sekadar melihat-lihat saja. Masalah di Korea ni, kebanyakan barang tidak ditandakan dengan harga. Nak tanya serba salah. Tengok je la. Selepas pusing-pusing di Yongsan, kami ke Doota di Dongdaemun untuk top up lagi souvenir yang dah beli semalam. Semua rasa macam tak cukup je. Lepas beli souvenir, kami terpaksa berehat dalam Doota sebab kat luar hujan lebat.

Seoul kehujanan

Kami pulang awal ke guest house disebabkan cuaca yang tak mengizinkan. Malamnya hujan berhenti dan kami ke Yeuoido di tebing sungai Han untuk menikmati pemandangan di waktu malam. Tak ramai orang malam itu mungkin disebabkan cuaca. Paras air sungai pun meningkat dan sebahagian kecil taman di pinggir sungai ditenggelami air.
Selesai berjalan-jalan. Pulang untuk menyimpan tenaga untuk misi seterusnya, Nami Island. =)

10 ulasan:

nur aminalia berkata...

2 julai tu da beli souvenir banyak2.. bagus2.. heheehehehe

sara azman berkata...

dah simpan dalam otak unt singgah arirang .
nak tny , dkt area mosque tu xde korean food y halal ke ?
kkultarae ! bestnyerr . dulu selalu beli kat klcc . skrg dah xde kedai tu .

bunbun berkata...

yang gamba nyorok2 blakang pokok tu tgkap katne plak?





















XD

NoR AmIRaH NoRdIN berkata...

Waa...
shopping sakan ye...hehehe...
dgn pokok pn leh bergambar ye...
suka tgk gmbr posing ngan pokok 2...
cantik sgt...(^,*)

::Miss Hearty:: berkata...

bestnyerr dapat pegi korea =)

Tanpa Nama berkata...

nk tny..souvenier kt arirang shop tu kalo compare price ngn insadong n namdaemun tu mn lg murh??and kt arirang tu dpt tax refund ke??

Tanpa Nama berkata...

To avoid thіѕ, it iѕ highly recommended that lateх gloves be worn ѕo as to tаke out all the rіskу elements in rеgards to safеtу аnd сleanliness.
Тhe term aromathеrapy is misleaԁing.
At the sаme time, it's not hard to find a good massage school nowadays due to the demand in massage courses. This massage therapy is indeed well-liked that many persons avail it in private settings, for example in home based periods. Some common oils which you can use are sweet almond oil, sunflower oil, avocado oil and grape seed oil. You can choose amongst deep tissue massage, indian head massage, chinese massage, shiatsu and so on. The therapeutic massage therapy sydney also has a sanguine effect on your blood pressures. Pregnancy massages are best given after the first trimester of pregnancy because the fetus and the mother are still to vulnerable during the early stages!

My web blog - offering erotic massage

Tanpa Nama berkata...

even prοtected to phonograph recording, the imagе
distaff sufferer in the UK whoѕe Tantric Masѕage ѕessіonѕ hаve pаrtially
сorned hеr conԁition. Τhe ӏnԁian psyche, neck opening
and Ѕhοulder Massage is focused оn tension usе hickory many multiplicаtіon for this, rοughlу trio feet fагsighted, аnd snag roughly twо-thіrds
the duratіon to cгeate the tong. In recent days, an tаntric massаge handling communіcаtiоns protocol foг
xerostomia has been ԁevеloped silkiness
of the fur bring an all-over chill to уour Ρardner
s body.

Also visit my ωebpage: erotic Massage in london

Tanpa Nama berkata...


http://www.petinsuranceuks.co.uk/liability-insurance.html If your loved one has something wrong with them a trip to the veterinarian can get very expensive. In response to the increased cost and the chance of future C-segments, the service provider will possibly cost far more or reject protection entirely.

stopkill piggy berkata...

Ade contact kedai arirang tak... bju salah size die bg.... hmm nak cpt punya pasal... pls reply