29 Ogos 2011

Raya 2011: Rendang daging meletop! :D

Dah takbir banyak2? Jom takbir lagi. Di malam raya ni, tetiba nak pulak nak post resipi. Since saya ni memang minat makan so kena jugak tau cara nak masak. So for the first time, nak kongsi resipi yang saya namakan rendang daging meletop mmt Qlix!

Sejak bertahun2 mak memasak rendang, saya hanya memerhati dan jadi tukang kacau last2 minute. Tapi tahun ni saya buat dari A to Z. So sekarang saya sudah terer masak rendang yehoo. Sila beri tepukan. Resipi rendang ni spesel sebab diwariskan turun temurun. Simple je tapi sedap dan meletop. So di sini saya tunjukkan cara2 nak masak rendang yang memang terbaek ni. Boleh la jadi opsyen untuk resipi raya kali ni. =)


 Mula-mula tumis bawang merah besar dengan rempah ratus; kayu manis, 
bunga lawang, cengkih dan jintan manis. Tumis sampai layu dan naik bau.

 Masukkan pula bahan-bahan yang dikisar: serai, lengkuas, bawang putih, 
bawang merah dan halia.

Lepas tu masukkan cili kering yang dikisar. Kalau korang kaki pedas, letak la banyak2.

 Lepas dah sebati, masukkan daging lembu yang telah ditos. Pastikan daging segar 
yang halal lagi toyyiba.

Kacau sehingga daging mengeluarkan kandungan airnya. So jadi macam gambar di atas. Kacau dan terus kacau. Memang penat tapi bagus sebab kalori anda akan terbakar 
dengan meriahnya.

 Lepas air daging agak kering, masukkan santan dan kerisek. Kacau dan kacau lagi. Oh ya, masukkan juga daun kunyit yang dihiris halus. Make sure kanak-kanak riang tak bermain berdekatan kuali anda. Safety first!

Masukkan daun limau purut untuk menaikkan lagi rasa dan aroma rendang anda. Jangan lupa bubuh garam dan gula secukup rasa. Satu lagi, untuk menggelapkan lagi rendang letak la gula merah secukup rasa sesuka hati.

Tadaa.. Inilah hasilnya. dah siap. Tapi lebih sedap kalau lebih kering. So bila dipanaskan rendang akan menjadi semakin kering dan makin sedap.

Berposing adalah wajib sebagai bukti. hehe. Abaikan pemakaian yang tak proper.


Rendang sedap dimakan bersama ketupat daun palas, lemang, nasi impit dan apa juga yang anda rasakan sesuai. Selamat mencoba & selamat hari raya. Nantikan resipi yang seterusnya!! ^^



mmt: Sori tak disertakan dengan kuantiti bahan-bahan. Semuanya adalah sesedap rasa dan mengikut kata hati anda. hehe. Amaran: menu ini mengandungi kalori yang mewah. Sila berpada-pada memakannya secara terkawal. =) 

Aidilfitri menjelma lagi!

Allahu akbar! Allahu akbar! Allahu akbar! 
La ila ha illAllah Allahu akbar! 
Allahu akbar walillahilhamd!

Alhamdulillah. Sebulan menempuh Ramadhan yang penuh kemuliaan dan keberkatan. Terasa sedih nak meninggalkan Ramadhan. Memanglah kita sentiasa inginkan yang terbaik. Namun sebagai manusia kita pasti terasa ada kekurangan yang ingin diperbaiki. Mudah-mudahan kita berkesempatan lagi bertemu Ramadhan akan datang. Ameeen..

Kini Syawal pula menjelma. Saya ingin mengambil kesempatan memohon setulus kemaafan atas segala salah dan silap termasuk kemalasan mengupdate blog ini. Semoga ukhuwah lebih erat insyaAllah. Kalau di bulan Ramadhan kita boleh menahan diri daripada perkara2 yang tak baik, teruskanlah di bulan Syawal dan bulan2 seterusnya. Moga kita dapat istiqamah. Raikan aidilfitri dengan penuh kesyukuran dan bersederhana. Eratkan ukhuwah sesama keluarga, saudara-mara, jiran dan rakan2. Semoga meriah dan gembira di lebaran ini. Terimalah e-kad raya purple dari saya. =)



Akhir sekali, TAQABBALALLAHU MINNI WA MINKUM..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI! 
MAAF ZAHIR BATIN! ;)


mmt: Ada ucapan untuk saya, tinggalkanlah komen di sini.hehe. Kalau ada kuih raya yang sedap, hulur2 la sikit. Yang sedap je tau! =)