14 September 2011

AIM 18, finally we made it to TOP 5!


Alhamdulillah setelah enam tahun berkecimpung dalam arena nasyid, akhirnya Devotees berjaya juga melangkah ke senarai akhir Top 5 Lagu Nasyid Terbaik untuk Anugerah Industri Muzik ke 18, sebuah acara yang mengiktiraf hasil muzik yang terbaik dan berkualiti. Syukur tak terkira. Lagu Hadirnya Cahaya S.A.W yang didedikasikan buat junjungan mulia Rasulullah s.a.w berjaya menambat hati juri untuk diletakkan sebaris dengan 4 lagi lagu nasyid yang terbaik antara yang terbaik. Tahniah kepada Abd Halim Devotees yang menghasilkan lagu, lirik dan susunan muzik untuk lagu ini. Terima kasih kepada Along Exists yang membantu dalam rakaman lagu ini. Selain itu sentuhan percussion Hafidz Udu yang menyedapkan lagi susunan muzik. Terima kasih juga buat Ustaz Azhar dan Cik Mah Ez Qurban yang banyak sekali membantu dalam menghasilkan album Berjalan Tanpa Henti. Kepada yang belum memiliki album ini, dapatkanlah segera daripada kami. InsyaAllah... terbaekk!!Alhamdulillah, saya juga turut tercalon dalam kategori Lagu Pop Etnik Terbaik melalui karya lirik dalam lagu Santun Berpesan yang digubah lagunya oleh Adi Akmal Devotees dan didendangkan oleh kumpulan Castury bersama penyanyi lama Ayati Tasrip. Tak sangka percubaan pertama menghasilkan lirik untuk album studio penuh diangkat ke tahap ini. Sebelum ini hanya menulis untuk lagu-lagu nasyid untuk pertandingan-pertandingan nasyid. Mungkin lepas ini boleh menulis lebih banyak lirik dengan lebih serius. InsyaAllah.

Apa pun, diletakkan sebagai top 5 antara yang terbaik sudah cukup bermakna buat kami. . Kemenangan itu hanya satu pencapaian ekstra jika dipilih. Terpulang pada juri yang menentukan dan berserah pada rezeki yang dikurniakan oleh Allah swt. Saingan semuanya orang-orang otai dan hebat-hebat belaka. Berikut adalah finalis bagi kategori Lagu Nasyid Terbaik & Lagu Pop Etnik Terbaik:

Lagu Nasyid Terbaik

  1. Devotees – Hadirnya Cahaya S.A.W.
  2. Nazrey Johani – Permata Hati
  3. Nora feat VOU – Pedoman
  4. Inteam, Rabbani, Saujana & Nowseeheart – Bebas Palestin
  5. Saujana – Pahlawan Gaza


Lagu Pop Etnik Terbaik
  1. Adibah Noor – Joget Tak Senang Hati
  2. Amirah Ali – Katakanlah
  3. Castury feat Ayati Tasrip – Santun Berpesan
  4. Mawi & Akhil Hayy – HambaMu
  5. Zalee Redang – Falsafah Laksamana
InsyaAllah Devotees akan terlibat dengan roadshow AIM ke 18 yang diadakan di beberapa lokasi. Kami akan update tarikh-tarikh dan lokasinya nanti di Facebook. AIM ke 18 akan diadakan pada 12 November 2011 bertempat di Stadium Putra Bukit Jalil dan disiarkan secara langsung di Astro Ria sebagai penyiar rasmi. Penaja utama ialah Celcom dan stesen radio rasmi ialah Era. Untuk melihat senarai penuh pencalonan sila klik di sini.

Doakan yang terbaik untuk kami! Terima kasih =)
mmt: Nak buat lirik cinta pulak lah. (^^)
4 ulasan:

*IFI* berkata...

All the besh buat devotees! Ecehh bang mad, lirikcintan cintun la pulak lepas ni ye :D

NoR AmIRaH NoRdIN berkata...

Congratulation!!!
nmpknye penantian yg berbaloi..
semoga success in the future...
(^,^)

hm..nk buat lirik cinta plak ye..
confirm meletop!!!
hehehe

hananija berkata...

tahniah..
pe2 pon all the best..

eR berkata...

tahniah..lama dh tggu saat ini..semoga kejayaan dlm genggamn... :)