28 Oktober 2011

Bahagia dan Tenang

Kadang-kadang kita rasa down bila menghadapi sesuatu masalah. Ya, masalah itu lumrah dan akan sentiasa datang dan pergi. Habis satu masalah datang lagi masalah dan akan terus begitu hingga kita menutup mata. Itulah kehidupan di dunia. Namun kita amat mengharapkan agar kehidupan di sana tidak 'bermasalah', insyaAllah dengan usaha dan doa dari kudrat hamba yang amat dhaif lagi kerdil. 

Saya sering membuka video di bawah untuk menyuntik ketenangan pada setiap pagi sebelum memulakan kerja. Lepas menonton dan mendengarnya, hati lebih lapang dan tenang. Pudar sedikit rasa-rasa gusar dan kecewa (jika ada). Kerana benarlah, kita manusia sering tersalah sangka tentang erti tenang dan bahagia yang sebenar. Memandang benda-benda duniawi sebagai ukuran kebahagiaan. Namun yang hakiki bahagia itu ada pada jiwa yang dekat pada DIA Al-Mutakabbir (Maha Megah, Yang Memiliki Kebesaran).Dan dalam kalamNya, sudah jelas termaktub bagaimana ketenangan yang hakiki itu diperolehi.Semoga tenang dan bahagia selalu!mmt: salam Zulhijjah!3 ulasan:

roxie_kotakhati berkata...

suka baca post En. Muhammad lately..sgt memberi inspirasi ^_^

Eylia_Feelhoney berkata...

suka baca blog akhi muhammad....banyak pengetahuan yg dpt saya peroleh......semoga ukhwah kita semua berpanjangan..amin..:))))))))

NoR AmIRaH NoRdIN berkata...

TQ di atas semua pesanan..

Sesuai dengan Firman Allah s.w.t yang berbunyi:

"Demi Masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar". [Al ‘Ashr]

Moga-moga kita semua saling mengingati antara satu dengan yg lain..Insya-Allah...(^_^)