14 Oktober 2011

Motivasi Daripada Al-Quran: Syukur

Ketika kita baik mahupun ketika kita jahat, ketika kita ingat mahupun ketika kita lalai, ketika kita kuat mahupun ketika kita lemah, nikmat daripada Allah SWT tak pernah putus. Subhanallah... Maha Pemurahnya Dia kepada kita. Mampukah kita mengira berapa liter oksigen kah yang sudah kita hirup selama ini? Mampukah kita menghitung berapa butir beras yang sudah kita makan selama ini? Itu secebis kecil daripada nikmatNya cuma. Soalan itu terjawab dalam kalamNya ini.


klik untuk besarkan

Lalu, masih lekakah kita yang daif ini pada nikmatNya yang infiniti banyaknya itu? Syukur atau kufur dua jalan pilihan yang terletak di tangan kita. Lantas jalan manakah yang kita turuti? Ada janjiNya buat dua jalan itu dalam kalamNya ini.


klik untuk besarkan

Agar lurus hati ini, jua agar tak goyah iman ini dalam mensyukuri kurnia nikmatNya yang tak berhenti dan tak bertepi. Munajat ini terkandung dalam kalamNya buat pedoman diri untuk bermohon kepada Dia yang Maha Mendengar. Moga-moga menjadi hambaNya yang sentiasa bersyukur!

klik untuk besarkan

Semoga bermotivasi dan selamat bermuhasabah!
mmt: syukur bukan sekadar ucapan. peringatan buat diri yang selalu terlupa dan buat2 lupa. :) psst.. sekarang dah boleh like & share kat facebook entry2 kat blog ni. 3 ulasan:

..FaTihaTuL zahRa... berkata...

finally..mmt qlix buat come back kt blog..:)

Nadzirah Amiruddin berkata...

Thanks for reminding me and us of it, :-).

NoR AmIRaH NoRdIN berkata...

Thanks atas peringatan yang bermakna ini..(^,^)

Sememangnya kita jarang mengucapkan syukur atas apa yang kita perolehi..

Sama-sama lah kita perbaiki kelemahan diri dan perbanyakkan syukur pada Allah s.w.t...

Moga-moga kita menjadi insan yang sentiasa tahu bersyukur..Ameen...