11 Oktober 2011

Motivasi Daripada Al-Quran: Ujian

Dalam kehidupan ini, kita sering inginkan motivasi untuk menaikkan semangat diri, motivasi untuk mengubati kekecewaan, motivasi untuk memantapkan usaha, motivasi untuk berjaya dan lain-lain tujuan yang membawa kebaikan. Pelbagai cara dilakukan untuk mendapat motivasi, membaca buku-buku motivasi best-seller, hadir ke program-program bina diri, berjumpa dengan motivator-motivator yang hebat dan banyak lagi. Namun, kadang-kadang kita terlupa (manusia itu memang pelupa) bahawa Allah SWT adalah motivator kita yang terhebat! 

Termaktub dalam kalamNya di dalam Al-Quran begitu banyak sekali ayat yang memberi motivasi dan inspirasi kepada kita dalam mengharungi perjalanan hidup ini. Jom sama-sama kita meneliti tiap-tiap helaian Al-Quran dan merenungi terjemahannya untuk kita peroleh motivasi di kala senang mahupun sukar. InsyaAllah saya nak berkongsi dengan sahabat-sahabat semua Motivasi Daripada Al-Quran (MDQ) yang memaparkan ayat-ayat daripada Al-Quran yang jelas maksudnya dan terkandung motivasi untuk peringatan buat diri saya sendiri dan sahabat-sahabat semua. Untuk tafsiran lanjut bolehlah kita membaca kitab-kitab tafsir atau bertemu dengan mereka yang 'alim dalam bidang tafsir.

Sebagai pembukaan MDQ, mari kita renungi dua ayat di bawah ini. Semoga kita tak mudah rasa kecewa bila ditimpa musibah atau ujian yang berat untuk kita hadapi. Yakinlah bahawa Allah menguji kita semata-semata kerana kasihNya kepada kita yang memegang nikmat IMAN yang tak ternilai harganya.

 klik untuk besarkan

Dan Allah tidak sekali-kali menurunkan dugaan yang tidak termampu kita memikulnya. Percayalah seberat mana musibah yang kita hadapi, kita mampu untuk menempuhinya dengan bantuan dan rahmat daripadaNya.

  klik untuk besarkan

Allah menyambung lagi ayat 286 Surah Al-Baqarah di atas dengan doa yang sangat bermakna agar kita sentiasa bermohon dan berserah kepadaNya yang Maha Pengasih.

klik untuk besarkan

Semoga bermotivasi & selamat bermuhasabah!
mmt: Silakan share untuk kebaikan dan peringatan bersama insyaAllah. 
           (Tapi jangan lupa kredit untuk blog ni) :)
2 ulasan:

Nadzirah Amiruddin berkata...

Thanks Muhammad, for the all the words of advice and encouragement. What makes it more beautiful is that those are Kalam Allah. It means a lot and it's just what I need (it's what we all need, right?, :-)). I pray that I'll be strong enough to make it through all the challenges ahead. Amin..

p/s: Saya copy gambar-gambar tu boleh? Nak buat wallpaper (asyik letak gambar Super Junior je).

NoR AmIRaH NoRdIN berkata...

Thanks for the post yang sememangnya membagkitkan semangat yang kian padam ini..

Pesanan yang tepat pada masa ketika diri ini terasa seperti ingin mengalah...

Subhanallah...indah sungguh kalam ciptaan Allah..sememangnya Dia amat menyayangi hamba2-Nya..(^,^)