26 Januari 2013

1st entry 2013

Assalamualaikum..


Rasanya masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru 2013 (lambat dah laa). Biasa la busy sangat sampai tak sempat nak update blog. Tiap2 tahun azam nak rajin update blog, tapi? takde maknanye hehe. InsyaAllah I will in this new year.

By the way, semoga segalanya berjalan lancar dan baik-baik saja tahun ini insyaAllah. SegalaNya bergantung pada ketetapanNya, kita merancang Allah menentukan. Segala yang dirancang mestilah disandarkan kepada kuasa Allah. Dengan kata mudah, bertawakkal. Apa yang kita dapat sama ada yang kita inginkan atau pun tidak, pasti ada hikmahNya. Sebab Allah dah bagitau dalam Quran:

"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedangkan peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."
[Al-Baqarah 2:216]

Oleh itu, bersangka baiklah terhadap segala ketentuan Allah kepada kita. Adakala suatu yang buruk atau musibah yang menimpa kita adalah akibat kesilapan diri kita sendiri tanpa kita sedari. Ujian yang Allah beri merupakan teguran secara langsung kepada kita tanda sayangnya Allah kepada kita supaya kita kembali kepada jalanNya. 

Ok, happy selalu dan bersangka baik sentiasa, sama ada terhadap Allah dan juga terhadap manusia di sekeliling kita. Barulah hidup tenang lagi ceria. Takde la stress atau tension sangat.

Jangan tension2. Happy macam saye :)

Sekian post kali ni. Sebagai penutup renungkan ayat Allah ini:

“Dan apa saja musibah yang menimpa kamu, maka adalah disebabkan oleh perbuatan tangan kamu sendiri, dan (sehubungan itu) Allah memaafkan 
sebahagian besar daripada dosa-dosamu.” 
[Surah As-Syura 42:3]

Until next entry, babai.



mmt: hobi baru yang menggembirakan, exercise di gym :D